Inkább bók, mintsem sértés, ha konzervatívnak mondják a magyar egyházat – nyilatkozta egy amerikai lapnak Veres András

Magyarország lehet mintaország, és a nyugatiak többsége velünk ért egyet – nyilatkozta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a National Catholic Registernek – számol be róla a Mandiner.

Ferenc pápa csak rövid ideig tartózkodott hazánkban az Eucharisztikus Kongresszus alkalmából, de mikor távozott, azt mondta, hogy szívesen visszajönne. Ebben nagy szerepe lehetett az őt fogadó, buzgó tömegnek is – mondta az amerikai katolikus lapnak az MKPK elnöke, majd hozzátette: a maga részéről most szeretne nagyobb hangsúlyt helyezni az ifjúságra.

Mint mondta – be kell ismernünk, hogy az egyház nehéz időket él Magyarországon. Az ateizmust a gyermekek óvodától egyetemig tartó ateista neveltetése okozza. Ma már több generáció van, amelyek sosem kaptak keresztény neveltetést. Ráadásul „nyugatról megérkezett a hedonista életforma, ami a hitnélküliséget erősíti az országban.”

Veres András kifejtette, hogy utazásai során megtapasztalta, hogy a média miatt sokaknak negatív véleménye van Magyarországról. Sok német ajkú püspökbarátja van, akik azt kérdezik tőle, mi folyik Magyarországon, de amikor ellátogatnak ide, akkor rájönnek, hogy sok téves információt kaptak a médiától.

„Arról, hogy a magyar egyház vezetését konzervatívnak bélyegzik, azt gondolom, hogy az számomra inkább bók, mintsem sértés” – jelentette ki Veres András újságírói kérdésre. „Ha vet egy pillantást arra, hogy miért kritizálnak minket, akkor azok olyan nagyon alapvető dolgok, hogy például a magyar kormány elutasítja a gender ideológiát az iskolákban, amivel a hívek egyetértenek”. A legtöbb támadás szerinte politikai mozgalmak által támogatott kis körökből jön. „De általánosságban azt gondolom, hogy a nyugatiak többségének véleménye közel van a miénkhez” – zárta szavait Veres András.

A cikket teljes terjedelmében magyarul ITT olvashatják el.

Forrás: Mandiner/National Catholic Register

A címlapképen Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke sajtótájékoztatót tart Ferenc pápa áprilisi magyarországi apostoli útjának részleteiről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fővárosi székházában 2023. március 1-jén. Forrás: MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre