Véget ért a németországi Szinódusi Út reformfolyamat utolsó közgyűlése

Március 9-11. között Frankfurtban zajlott le a német Szinódusi Út nevű, három évet felölelő reformfolyamat utolsó, ötödik közgyűlése több mint 200 egyházi és világi résztvevő jelenlétében. A német egyház jövőjét meghatározni kívánó, ellentmondásos és sokakat zavarba ejtő folyamatról számos alkalommal közöltünk híreket – számol be róla a katolikus.ma.

A négy legvitatottabb téma a nők szerepe és pappá szentelése, a papi életforma és a cölibátus választhatóvá tétele, a szexuális morál és az azonos nemű párok megáldása, illetve a hatalomgyakorlás, ezen belül az egyházat felügyelő, klerikusokból és világiakból álló állandó szinodális tanács létrehozása volt. A tanítás változatlanul való megőrzése és hirdetése helyett a folyamat a korszellemhez való idomulást sürgette, amiben a Vatikánra akadékoskodó elemként tekintettek, a rendszeresen ellenszegülő, a bibliai tanítás mellett hűségesen kitartó néhány német érsekre és püspökre (elsősorban Köln, Augsburg, Eichstätt, Passau és Regensburg elöljáróira) pedig fenyegető hangnemű nyomás nehezedett.

Az egyre jobban kibontakozó és elfajuló vitákban a dolgok odáig jutottak, hogy például pár héttel ezelőtt Bätzing püspök a saját egyházmegyéjének papjaira nézve kötelező jellegű útmutatót bocsátott ki az azonos nemű párok megáldásához (ld. Bätzing püspök 10 pontja a homoszexualitás és a transzgenderizmus aktív támogatása és előmozdítása céljából… ). A napokban pedig egészen éles hangnemű vita zajlott Eterovic pápai nuncius és Bätzing püspök között az új intézményként tervezett szinodális tanács létrehozásával kapcsolatban (Nézeteltérés a németországi pápai nuncius és a német püspöki konferencia elnöke között).

Ilyen előzményekkel indult március 9-én a Szinódusi Út háromnapos, ötödik, egyben utolsó közgyűlése, melynek összefoglalóját a Katolikus.ma oldalon olvashatják el.   

Forrás: Katolikus.ma

A címlapképen Georg Bätzing bíboros, Limburg püspöke, a katolikus Német Püspöki Konferencia elnöke sajtótájáékoztatót tart, mielőtt megnyitja a testület őszi plenáris ülését a Hessen tartománybeli Fulda kastélyában 2022. szeptember 26-án. Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Iratkozzon fel hírlevelünkre