Családi rendezvények a Budavári Palotanegyedben a nemzeti ünnepen

Ingyenes családi programokkal, köztük kiállítással, vetítéssel, múzeumpedagógiai foglalkozással és interaktív játékokkal várják a látogatókat március 15-én a Budavári Palotanegyedben.

Szabadtéri kiállítás, rajzfilm-vetítés, megelevenedő történelem, kézműves foglalkozások és interaktív gyerekjátékok, fegyverbemutató és lovas huszárok, valamint a huszárzenekar fúvósai várják a családokat a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palota több helyszínén – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Várkert Bazár, a Csikós udvar és a Lovarda is helyet ad március 15-én a programoknak, amelyek egész napos élményt kínálnak a látogatóknak.

A Várkert Bazárban a programok a Petőfi 200 emlékév szellemében a János vitéz köré épülnek. Szabadtéri kiállításként láthatók, Gyere ki a partra címmel, a Kisképző diákjainak válogatott vizuális alkotásai, amelyek a János vitéz elbeszélő költeményének részleteit mutatják be a mai fiatalok szemszögéből.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik: a Verseljünk képekben – Újra itt van János vitéz című eseményen a 9-12 éves korosztály számára nyílik lehetőség, hogy átélje a költészet fantáziavilágának képekbe való átültetését, és megismerkedjen többféle kollázs-, rajz- és festési technikával.

Aki még több János vitéz-élményt szeretne, annak lehetősége lesz megnézni Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusát is – áll a közleményben.

Mint kiemelik, a kalandos tündérmese nemcsak kihagyhatatlan gyerekmozi, hanem képzőművészeti bravúr is, hiszen látványvilága a szecesszió, a pop art és a magyar népi díszítőművészet sajátos ötvözete.

Az újjászületett Lovarda épülete kézműves foglalkozásoknak ad helyet, ahol ünnepi kokárdák, pálcás lovacskák vagy huszáros ujjbábok készülhetnek. Toborzó harangjáték ismerteti meg a gyerekekkel a huszárok csengőjelzéseit, és ismert huszárnóták csendülnek fel kis harangok segítségével.

A huszár hajszában falovacskán kell teljesíteni az akadálypályát, Gábor Áron rézágyújához pedig ágyúgolyókat kell eljuttatni egy labirintuson – írják a játékokról.

A Csikós udvaron fegyverbemutató, a régmúlt katonai hagyományai várják a családokat. Az látogatók az Élő történelem improvizációs előadásain ismerhetik meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit, ahol a közönség ötletei is hozzájárulhatnak egy-egy jelenet megszületéséhez. A fúvós huszárzenekar előadásában térzenét lehet hallgatni, és megcsodálhatják a látogatók a Budavári Palotanegyedben járőröző lovas huszárokat.

A családi események ingyenesek, de több programnál előzetes regisztráció szükséges.

A részletes program a Várkert Bazár honlapján érhető el.

(MTI)

A címlapképen a Stöckl-lépcső látható a Budavári Palotanegyed újjáépített Lovardájánál, a Csikós-udvarban 2021. szeptember 14-én. Forrás: MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre