Sztrájkra kell készülni a frankfurti és a hamburgi repülőtéren

A frankfurti nemzetközi repülőtér mellett a hamburgi repülőtérre is sztrájkot szervez keddre a németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége.

A szövetség közleménye szerint a biztonsági szolgálatok munkaadói érdekképviselete az utóbbi napok tiltakozó akcióinak ellenére még mindig nem tett tárgyalásra érdemes ajánlatot a bérek rendezéséről, ezért tovább fokozzák a nyomást.

A biztonsági szolgálatok dolgozóinak egész napos munkabeszüntetése miatt járatkimaradások és késések lehetnek a hamburgi repülőtéren. A frankfurti repülőtéren hajnali 2 órától este 20 óráig lesz sztrájk, ezt még pénteken jelentette be a szakszervezet.

Egységesen 20 eurós (6420 forint) bruttó órabért akarnak kiharcolni az utasokat, a teherszállító járatok rakományát és a légitársaságok személyzetét ellenőrző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. A bértárgyalásán négy fordulója eddig nem hozott eredményt.

A repülőtéri biztonsági szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban. Az érdekképviselet szerint a követelést egyes térségekben 40 százalékos béremeléssel lehetne teljesíteni, és ezt nem tudják kigazdálkodni a munkaadók.

A dolgozók sztrájksorozata múlt hétfőn kezdődött, munkabeszüntetést tartottak a berlini nemzetközi repülőtereken, a düsseldorfi, a köln-bonni és a stuttgarti repülőtéren. A sztrájkok miatt hatszáznál is több járatot kellett törölni.

(MTI, Fotó: MTI/EPA/Thomas Banneyer)

Iratkozzon fel hírlevelünkre