A ramadán megünneplésére készül Frankfurt – A karácsonyi fényeket is lepipálhatja a városi díszkivilágítás

„Happy Ramadan!” – kíván boldog ramadánt egy szerelés alatt álló fényreklám Frankfurtban, az Alte Oper koncertterem környékén – vette észre a hirado.hu. A frankfurti városvezetés megbízásából hétfő óta munkások díszcsillagokat és a díszfélholdakat lógatnak fel, és lámpákat csatlakoztatnak az áramhálózathoz.

Muszlim ünnepre készülnek ugyanis a jelentékeny német nagyvárosban. Frankfurt vezetése állítja, hogy Németországban elsőként világítják ki az utcákat a március 10-től április 9-ig tartó iszlám böjti hónap, a ramadán tiszteletére – írta meg a Bild.de, s ugyanott hozzátették: mindeddig Németországban a karácsony volt az egyetlen olyan vallási ünnep, amely tiszteletére díszkivilágítást kaptak az utcák.

Ez most megváltozik.

Frankfurt zöldpárti polgármestere, Nargess Eskandari-Grünberg a Bildnek azt mondta: „Ezek az egység fényei, amelyek szerinte a diszkrimináció, az úgynevezett muszlimellenes rasszizmus és természetesen az antiszemitizmus elleni kiállást jelképezik.”

Egyébként a baloldali-zöld városvezetés példaképe London, ahol tavaly a Piccadilly Circus mellett ünnepelték fényfüzérekkel a ramadánt.

A Bild szerint a ramadáni fényeket, amelyek majd Frankfurt sétálóutcáján világítanak, külföldről vásárolta meg a város, a költségeik pedig valahol 50 és 100 ezer euró között lehetnek. A lap megjegyezte: a karácsonyi fények éppen e két érték között voltak legutóbb Frankfurtban, az 75 ezer eurót kóstált.

Címlapkép: A ramadán megünneplésére készül a németországi Frankfurt városa. Fotó: Boris Roessler/dpa/Getty Images

Iratkozzon fel hírlevelünkre