2023-ban is folytatódnak a templomtámadások

Az elmúlt években egyre gyakrabban hallunk híreket vallásgyűlöletből fakadó keresztény templomok elleni támadásokról, gyújtogatásról, temető rongálásról Európában. A tendencia 2023-ban is folytatódik, már az év első pár hónapjában több gyűlöletbűncselekményről hallani Franciaországban, Németországban, de Olaszországban is.

Németország

Idén Európában a legtöbb templomtámadás Németországban történt eddig. Január 7-én hajnalban Halberstadt városában ismeretlen támadók sajátkészítésű robbanóanyaggal próbáltak meg felgyújtani egy templomot. A gyújtogatás eredményeképp megsemiísült egy kézzel készült betlehem, valamint megrongálódott a templom homlokzata és ablakai. Az elkövetők összesen 5000 euró értékű anyagi kárt okoztak.

Január végén két másik németországi templom is szándékos rongálás áldozata lett. Január 23-án egy csoport fiatal törte be a Velbertben található Szent Pál templom ablakait. 28-án este pedig vörös horogkereszt graffitiket fedeztek fel a neusesi Szent Wendelin templom főbejáratán.

Február 10-én a treuctlingeni Mária templomot támadták meg, immár sokadik alkalommal. Az elkövetők célja egyértelműen a templom megszentségtelenítése volt. Betörték az ablakokat, egy koszos zoknit hagytak a templomban található szentíráson, egy doboz cigarettát, valamint emberi ürüléket az épület sarkában.

A plébános végül nem is jelentette az esetet a rendőrségen, mivel, mint fogalmazott, „volt már sokkal rosszabb is”.

Ugyanezen a napon támadás érte a wisseni Szent Kereszt templomot is. A 39 éves elkövető, akit később előállítottak a rendőrök, több millió eurós anyagi kárt okozott. A férfi megrongálta a templomban található vallási szimbólumokat és felgyújtotta a főoltárt. A tűzoltókat a járókelők hívták, miután meglátták a templomból kiáradó füstöt. 

Végül, legutóbb február 18-ról 19-re virradó éjszaka az Elbingerode-i Szent András templom hirdetőtábláját gyújtották fel. A tűz nem csak a táblát, de két méteres magasságig a falat is megrongálta, nagyjából 5000 euró értékű kár keletkezett.

Franciaország

Január 17. és 25. között három esetben is párzsi templomok voltak a vandálok célpontjai. Az első két támadás a Notre-Dame-de-Fatima templom ellen irányult január 17-én és 22-én. A francia Le Parisien értesülései szerint az elkövetők mindkét esetben tüzet raktak a templom bejáratánál és papírlapok égetésével próbálták továbbterjeszteni azt. Szerencsére egyik alkalommal sem jártak sikerrel, a templomban nem esett komolyabb kár.

A harmadik, utolsó gyújtogatás célpontja a Párizs 10. kerületében található Saint-Laurent templom volt január 24-én. Egy molotov koktélt dobtak be a a templom baloldali kapuján, ami súlyos károkat eredményezett a templom belsejében.

Nem csak Párizsban, de az ország többi részén sincsenek biztonságban a keresztény templomok. Január 10-én a Lyon-i Saint-Louis Roi templomnak betörték az ajtaját, a mozdítható feszületeket, gyertyákat és könyveket pedig a földre dobálták. Az elkövetőt később elfogták és őrizetbe vették.

Spanyolország

Január 24-én a zaragozai la Seo székesegyház homlokzatára marokkói, rendőr-ellenes és egyéb szövegeket, valamint anarchista szimbólumokat firkáltak. Másnap, január 25-én este dzsihadista terroristák két katolikus templomot is megtámadtak Algerciasban. A támadásban egy ember meghalt, négyen pedig megsérültek.

A rendőrség letartóztatott egy 25 éves marokkói férfit, aki a szemtanúk szerint egy machetevel felszerelkezve „Allah hatalmas, halál a keresztényekre” felkiáltással rontott be a templomokba.

Ausztria

Ausztriában januárban két konkrét templomtámadásról számoltak be, de több helyen is előfordultak kisebb rongálások. Január 10-én az augsburgi katedrálisra piros graffitivel azt firkálták rá: „F*ck Jesus! Ő ezt akarta volna”. 

A másik esetben, január 25-én egy saalfedeni templom gyóntatószékeit szórták tele cigaretta csikkekkel.

Hollandia

Február 17-én közölték a hírt, hogy a frissen felújított Etten-Leurban található St. Lambert templom ismét felújításra szorul, miután ismeretlen elkövetők festékbombával megrongálták. A főkaput,  az oszlopokat, a lépcsőt és a bejáratnál álló szobrot mind beterítette a festék. 

Olaszország

Bár Olaszországban ritkábban hallani ilyen jellegű támadásokról, sajnos ott is egyre gyakoribbak a vallásellenes gyűlölet-bűncselekmények. Legutóbb február 5-én lehetett hallani egy esetről Catanzaroban. A Reményt adó Szűzanya (Santa Maria della Speranza) templomot ismeretlen elkövető támadta meg és összesen 3000 euró kárt okozott az épületben.

Még csak az év második hónapjában járunk és máris ennyi templomtámadásról tudósítottak a nemzetközi lapok, csak Európában. A körülmények egyértelműen mutatják, hogy szándékos, egyház-ellenes cselekedetekről van szó, nem templomfosztogatásról. Az Egyesült Államokban hasonló tendencia figyelhető meg, ahol szintén egyre erősebb a hagyományos egyházakkal szembeni ellenérzés.

Forrás: Obesrvatory on Intolerance

Címlapkép: Observatory on Intolerance

Iratkozzon fel hírlevelünkre