Balog Zoltán: az elmúlt tíz évben a református intézményrendszer megduplázódott

„Egyházi oktatási rendszerünk elsődleges célja, hogy mindazok, akiket szolgálunk és igénybe veszik intézményi szolgáltatásainkat, megtapasztalhassák a krisztusi élményt, azt az evangéliumi találkozást, amelynek majd folytatása lehet valamelyik gyülekezetünk közösségében”- hangsúlyozta Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke a február 15–16-án Balatonszárszón megtartott XI. Országos Református Köznevelési Konferencián.

Balog Zoltán püspök a tíz leprás meggyógyításának története alapján hirdette Isten Igéjét (Lk 17,11–19). Kiemelte, hogy mai oktatási rendszerünkbe már az óvodától kezdve egyre több olyan gyermek kerül, akinek az oktatás mellett elsősorban gyógyulásra van szüksége, mert megbillent lélekkel jön. Ha az intézményrendszerben sikerül létrehozni vagy helyreállítani a stabilitást, akkor elmondható, hogy elvégeztük a dolgunkat, és ez el is várható egy jól működő iskolától.

Rá kell mutatnunk Jézus Krisztusra, a gyógyulás szerzőjére, akinek a szavában gyógyító erő van. Ez az evangéliumi találkozás, így érintheti meg a gyermekeket Isten szeretete. Ebből fakadhat, hogy tanítványaink hitvallóként, Istent dicsőítve távoznak az iskolából, és tanúbizonyságot tesznek arról, hogy milyen jó dolog egyházi oktatási intézménybe járni.

– hangsúlyozta a püspök és egyben kiemelte: az elmúlt tíz évben a református intézményrendszer megduplázódott. A református hittanoktatáson keresztül hetente több mint százötvenezer gyermekhez és fiatalhoz jut el Isten hívó szava. Úgy érdemes működtetni az oktatási rendszert, hogy minden gyerek, akivel találkozunk, legalább egyszer tapasztalja meg az evangéliumi találkozás örömét. 

A kétszáz intézményvezető és elöljáró érdeklődésétől kísért tanácskozáson először adták át a Molnár Miklós hittanoktatói díjat. Az első kiválasztottak – Bodnár Péterné Bíró Mária demecseri beosztott lelkész és Bóna Zoltánné Molnár Gizella nyugalmazott lelkipásztor – a méltatást követően Balog Zoltántól és Bruckner Lászlótól, a Református Oktatási Szolgálat főigazgatójától vehették át a rangos kitüntetést.

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára előadásának elején áttekintette az elmúlt tíz év köznevelési feladatait és elért eredményeit. Pedagógus ellátottság terén az egy pedagógusra jutó gyermekek száma Európai Uniós átlag alatti (10 fő), a felső tagozaton és a középiskolában Európai Uniós átlag körüli (11-12 fő). A statisztikai adatok szerint az elmúlt tíz évben három százalékkal csökkent a pedagógusok száma, miközben a tanulószám tizenkét százalékkal csökkent. A nyugdíjba lépők száma emelkedik, így a jövő szempontjából kulcsfontosságú a fiatalok bevonzása és a még terhelhető nyugdíjas pedagógusok benntartása is.

A hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok számára a kötelező óvodáztatástól a tehetséggondozó programon át a roma szakkollégiumokig rendelkezésre áll az érvényesülést biztosító intézményrendszer. Külön említette a szakképzésben bevezetett ösztöndíjrendszert, hogy a fiataloknak megérje tanulni, szakmát szerezni. A pedagógusellátottság biztosítása a hátrányos helyzetű régiókban a legnagyobb kihívás, ezért kiemelt cél, hogy a többletjuttatások mellett ezen pedagógusok átlagbére elérje a diplomás átlagbér legalább kilencven százalékát. A pedagógusok béremelését tekintve elhangzott, hogy az Európai Unióval aláírt megállapodások értelmében 2025-ig jelentős béremelés valósul meg, biztosítani fogják a diplomás átlagbér legalább nyolcvan százalékos arányának elérését, 2030-ig pedig garantált lesz a javadalmazás szinten tartása. Mindezen intézkedések jelentősen javítják majd a pálya vonzerejét.

A beszámolót teljes terjedelmében a Református.hu oldalán olvashatják.

Forrás: Református.hu

A címlapképen Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke a február 15–16-án Balatonszárszón megtartott XI. Országos Református Köznevelési Konferencián

Iratkozzon fel hírlevelünkre