Nem volt általános pánik, de az emberek puszta kézzel kaparták a törmeléket

A törökországi földrengés utáni mentésről számolt be a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás, az M1 és a hirado.hu közös, csütörtöki hírháttér műsorában Barta-Vámos László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi főosztályának vezetője, Szél Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó főhadnagya és Dóka Imre, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője.

A hirado.hu tudósítása felidézte, hogy az óriási erejű törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak száma meghaladta a 41 ezret, a sebesülteké pedig a 108 ezret, több tízezer épület semmisült vagy sérült meg.

A magyar mentőcsapatok az elsők között érkeztek a helyszínre – idézték fel.

A beszámoló szerint Barta-Vámos László arról beszélt, hogy az adanai repülőtérre megérkezve teljes logisztikai káosz volt, minden külföldről érkező mentőcsapat arra várt, hogy elszállítsák arra a területre, ahol végre elkezdheti a mentést.

A városban azt látták, hogy minden második épület károsodott és tíz épületből legalább kettő összedőlt. Emberek voltak az utcákon, nem volt víz-, áram-, gázszolgáltatás – elevenítette fel a tűzoltó alezredes, aki hangsúlyozta, pánikot nem tapasztaltak a helyszínen.

Szél Norbert megjegyezte, hogy a helyiek „a körülményekhez képest nyugodtak tudtak maradni”. Hozzátette: akik keresték a rokonaikat, azok fenn voltak a romokon és a saját kezükkel próbálták kaparni, elhúzogatni a kisebb-nagyobb épületdarabokat, így kutattak a családtagok után.

Dóka Imre a tudósítás szerint arról szólt, hogy a magyar Hunor mentőalakulat rekordidő alatt ért ki a helyszínre.

„A kint lévő állománynak azért a jelentős része hozzá van szokva, hogy ilyen területen dolgozik” – mondta Szél Norbert, hozzátéve, hogy inkább az arányok leptek meg mindenkit.

Kitért arra is, hogy már az elején olyan mennyiségű segítségkérés zúdult rájuk, hogy rögtön tudták, nem lehet mindenkin segíteni, hiába akartak.

Lánczi Tamásnak arra a kérdésére, miként lehet feldolgozni a látottakat, Barta-Vámos László azt mondta, a csapat nagy része tűzoltókból állt, akik a hétköznapokban is olyan helyzetekbe kerülnek, amilyenekbe az átlagember ritkán, ez segít abban, hogy lelkileg is fel tudják ezt dolgozni

– olvasható a hirado.hu-n.

(MTI)

A címlapképen fertőtlenítőszerként mészport szórnak le katonák a törökországi Hatayban 2023. február 16-án, tíz nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,7-es és 7,6-es erősségű két földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 40 ezret. Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Iratkozzon fel hírlevelünkre