Nem határolódott el a Helsinki Bizottság a 15 éves fiúval homoszexuális viszonyt fenntartó pedagógiai asszisztenstől

Részletesen nem nyilatkoznak.

Bite Zsolt, a Krúdy Gyula Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola LMBTQ-aktivista pedagógiai asszisztense videóban ismerte el, hogy homoszexuális viszonyt folytat egy 15 éves fiúval.

Az „efebofil” (ifjúszerető) férfi olyan civil szervezetek szoknyája mögé bújt, mint a TASZ, a Helsinki Bizottság, a Soros Györgyhöz kapcsolható Amnesty International.

Lapunk korábban felkereste a Bite Zsolt által említett szervezeteket, amelyek elzárkóztak az esettől, arra hivatkozva, hogy a férfi hivatalosan nem az ügyfelük, így érdemben részletesen nem válaszoltak a feltett kérdésekre. A felsorolt szervezetek közül egyedül a TASZ adott hosszabb magyarázatot.

Mi kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy általában elfogadhatónak tartják-e a pedagógiai asszisztens szexuális szokásait és szerintük is itt csupán egy morális kérdésről van-e szó, mint ahogyan azt a férfi állítja a videójában, 

erre azonban nem kaptunk választ az elért szervezetektől.

„Bite Zsolt szervezetünkkel kapcsolatban valótlan állítást fogalmazott meg, a Magyar Helsinki Bizottság nem nyújtott és jelenleg sem nyújt jogi képviseletet neki” – írta rövid válaszában, első levelünkre reagálva a Bizottság.

Azon kívül, hogy jelezték, adott személy nem az ügyfelük, a Magyar Helsinki Bizottság a pedagógiai asszisztens cselekedeteitől nem határolódott el, nyilvánosan nem foglalkozott az esettel, ellenben pár nappal korábban a papi pedofíliáról részletesen posztolt.

A hazai törvények szerint a beleegyezési korhatár hiába 14 év – amelyre Bite Zsolt is hivatkozik videójában-, a Büntetés Törvénykönyve számos olyan minősített esetre tér ki, amikor az ilyen (akár konszenzuális) kapcsolatokban a 18. életévét betöltött – így tehát felnőttkorú – személy fiatalkorú sérelmére bűncselekményt követ el. Tipikus példa erre, ha felnőtt korú és a fiatalkorú személy között hatalmi – vagy egyéb befolyási viszony áll fenn, például tanár-diák viszony.

Ugyan a pedagógiai asszisztens esetében még nem bizonyított, hogy saját diákjával lett volna kapcsolata, ellenben újra felkerestük a Magyar Helsinki Bizottságot, hogy mi az álláspontjuk az ilyen esetekről, amennyiben kiderülne, hogy Bite Zsolt mégis egy tanulóval folytatott viszonyt. 

Egyelőre erre sem kaptunk még választ a szervezettől, így továbbra sem tudjuk, hogy szerintük elfogadható-e, hogy egy felnőtt férfi, aki oktatási intézményben dolgozik, kiskorúakkal folytasson szexuális viszonyt.

A címlapképen korábbi tüntetés a Kossuth téren a pedofilellenes törvénycsomag ellen. Fotó: Szennyes Krisztián/ vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre