Magyar kutató-mentő: Soha nem látott számú élő ember van a romok alatt

Hétfő reggel 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország déli, középső részét és Szíria északnyugati sarkát. Már Magyarországról több speciális mentőcsapat is a helyszínre érkezett segíteni a túlélők felkutatását. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tegnap adta hírül, hogy már hat élő embert találtak a romok alatt, ma pedig a közösségi oldalukon jelezték, hogy sikeresen kiemeltek a romok alól egy másfél éves kisgyermeket és a nagypapáját. Jelenleg pedig a 15 éves Ali életéért küzdenek – mondta ezt már a telefonon Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapatának vezetője egyenesen a romokról, akit a mentési kilátásokról kérdeztem.

Balázs László elmondta, hogy most még minden esély megvan, hogy túlélőket találjanak. Szerencsére az időjárás is megfelelő, nincsen nagyon hideg, így a kihűlés veszélye nem fenyegeti a túlélőket, ettől pedig tartottak. Jelenleg Hatay településen 10 fok körüli hőmérséklet van, de a jobb idő ellenére is napról napra csökken a túlélés esélye.

Éjjel is kutattak a túlélők után a magyar kutató-mentők. Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Elmondta, hogy a megérkezésük után telepítették a műveleti bázisukat, ami lényegében egy kemping, majd a nemzetközi irányítás kérésére azonnal kiküldték őket keresni.

A mentés első órájában annyi élő embert találtak a kutyák a romok alatt, hogy az össz helyszíni mentési kapacitás sem bírta, így még most is azokat az embereket mentik a romok alól, akiket a tegnapi nap folyamán megtaláltak.

Balázs László megjegyezte, hogy a mentések során együtt dolgoznak a Szlovák Hegyimentő Szolgálattal .

Kérdésemre elmondta, hogy a túlélők felkutatását a kutyákkal szokták kezdeni, egy átfogó kereséssel azokon a helyeken, ahol a hozzátartozók elmondása alapján lehet valaki. Ha a kutyák jeleznek, akkor az a helyszín prioritást élvez, de nem szoktak leragadni a helyszíneken. A másik prioritást azok a helyszínek jelentik, ahol hangokat hallanak.

A felkutatott helyszínek közül ott kezdik a mentést, ahol lehetőség van hat órán belül kimenteni a sérültet.

Ők kerülnek előre a mentési listán. Ezeken a helyszíneken megkezdik a kamerás kutatást és különleges hangdetektorokkal próbálják szűkíteni, lokalizálni a területet.  Ha megvan a túlélő pontos helye, és mondjuk van vele vizuális kapcsolatuk, akkor tudják elkezdeni a bontási munkálatokat, ami most jelenleg is több mint tíz órája tart egy 15 éves kisfiú kapcsán – hangsúlyozta a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője.

Majd kiemelte, hogy soha nem látott számú élő ember van a romok alatt. Ez köszönhető a helyi építési kultúrának is, hiszen a házak összeomlása után nagy üregek maradtak a romok alatt.

“Gyakorlatilag ez a város romba dőlt. Kivétel nélkül minden épület annyira károsodott, hogy soha többé nem lesz lakható, és az épületeknek a döntő többsége valójában összedőlt”

– szemléltette a látottakat Balázs László.

Gerzsenyi Krisztián

Címlapképen: A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat egy 15 éves fiút ment a romok alól Törökországban. Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Iratkozzon fel hírlevelünkre