Humanitárius segélyakciót indít Szíriában az Ökumenikus Segélyszervezet

Humanitárius segélyakciót indít Szíriában az Ökumenikus Segélyszervezet, amely a földrengés miatt otthontalanná lett családok támogatására a 1353-as adományvonalon indít gyűjtést.

A segélyszervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben azt írta, helyi partnerével, a Middle East Council of Churches (MECC) egyházi szervezettel szoros együttműködésben vesznek részt a földrengés károsultjainak támogatásában. Aleppo térségében élelmiszerrel, higiéniás csomagokkal, takaróval és szállással támogatja a bajbajutott családokat a magyar segélyszervezet. Az akciót az Ökumenikus Segélyszervezet iraki képviseletének munkatársai koordinálják – tették hozzá.

A segélyszervezet emlékeztetett: az első napokban a túlélők után kutató mentőcsapatok munkája a legfontosabb, a következő hónapokban azonban a mindenüket elvesztett túlélők ellátása jelenti majd a fő feladatot a helyszínen. Az Ökumenikus Segélyszervezet a MECC munkáját első szakaszban ötmillió forinttal támogatja, és adománygyűjtést hirdet honlapján az akció további támogatására. A szíriai segélyprogram mellett a segélyszervezet iraki képviselete felkészült a földrengés nyomán Irakba érkező menekültek támogatására is – tették hozzá.

A 1353-as adományvonal hívásával 500 forinttal tud bárki segíteni, nagyobb összeget a www.segelyszervezet.hu honlapon lehet felajánlani bankkártyával, míg banki átutalással a 11705008-20464565-ös adományszámlaszámra “földrengés” megjelöléssel várják az adományokat.

Felidézték: Törökországot és Szíriát az elmúlt évtizedek legnagyobb földrengése rázta meg február 6-án, emberek ezreinek életét követelve. Az Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnerének beszámolói szerint Aleppóban több mint ezer család tölti az éjszakákat templomokban, félve az utórengésektől, illetve saját otthonuk életveszélyessé válása miatt. A MECC az ő élelmiszerrel, vízzel, fekhelyekkel, takarókkal és higiéniás szerekkel való ellátásukban, valamint az otthontalanná lett családokat fogadó helyiségek melegen tartásával vesz részt a segítségnyújtásban – írták. Hozzátették: az Ökumenikus Segélyszervezet a több mint 140 tagot tömörítő nemzetközi ACT Alliance tagjaként folyamatos kapcsolatban van a helyszínen dolgozó tagszervezetekkel, így a következő szakaszban várható a segélyakció kibővítése.

(MTI)

A címlapképen mentőalakulatok tagjai kutatnak túlélők után egy lakóház romjai között a délkelet-törökországi Adanában 2023. február 8-án.
MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Iratkozzon fel hírlevelünkre