Kaszab Zoltán: Továbbra is egymást nyírják a baloldalon

Három párt, a DK, a Momentum és az LMP is nagy sajtóvisszhangot kiváltó rendezvényt tartott a hétvégén, a közvélemény politika iránt az átlagnál jobban érdeklődő része a Momentumba visszatérő Donáth Anna és a DK elnök Gyurcsány Ferenc beszédét várta leginkább. Bár mindkettő csalódást keltő volt, van néhány következtetés, amelyet a hétvégéből levonhatunk az ellenzék állapotára és jövőjére nézve.

A Momentumnak ambíción kívül semmije sincs

Donáth Anna visszatérését a pártjában is Messiásként várták, ő azonban gyakorlatilag teljes beszéde alatt igyekezett hűteni a vele és pártjával kapcsolatos várakozásokat és jókora csalódást okozhatott azoknak, akik rövid távon benne látták az ütőképes ellenzék megteremtésének a zálogát.

Donáth Anna visszatért, de különösebben nem vettük észre

Donáth ugyanis még csak azt sem tudta megmondani, hogy pártja mire is készül pontosan? Nem tűzte ki célul az Orbán-kormány leváltását és arról sem beszélt, hogy milyen jövőt szeretnének Magyarországnak? 

A volt (és leendő) Momentum elnök beszédéből csupán az unalomig ismert toposzokra futotta az oktatással, vagy éppen a klímaváltozással kapcsolatban.

Kiforrott programról, tervekről, elképzelésekről, alternatívákról szó sem esett. 

Donáth Anna lehet a hosszú távú projekt

Az ugyanakkor látszik, hogy a Momentum tudatosan elkezdte felépíteni Donáth Annát, ezt támasztja alá az óriásplakát-kampány és ez a hétvégi beszéd is, hiszen pártban betöltött tisztsége Donáthnak jelenleg nincs. Sokan ugyanakkor szinte biztosra veszik, hogy ő lesz az, aki át-, vagyis visszaveszi majd a pártelnökséget a teljesen súlytalan Gelencsér Ferenctől és az ő feladata lesz egy olyan konstrukciót kitalálni, amely mögé beállhat a teljes ellenzék. Ebből a szempontból

Donáth egyelőre nem a kormány, vagy a Fidesz, sokkal inkább a DK és Dobrev Klára alternatívája kíván lenni.
Gyurcsány egyelőre uralja a baloldalt

Donáth és a Momentum ambíciójához ugyanakkor lesz egy-két szava a DK-nak és Gyurcsány Ferencnek is. Nem véletlen, hogy a DK rendezvényén egyesével mutatták be a hozzájuk átlépő politikusokat. Gyurcsány pedig kerek-perec ki is mondta: a DK otthona kíván lenni a kormánnyal elégedetleneknek. 

A DK elnöke ezzel nyílt harcot hirdetett a többi ellenzéki párttal, egyértelművé téve, hogy az átlépések a jövőben is folytatódnak.

Ebben a harcban pedig senkinek nem lesz kegyelem, nincs olyan párt, amely biztonságban érezhetné magát, Gyurcsánynak ugyanis egyetlen célja van, hogy bebizonyítsa: ő az egyedüli megkerülhetetlen szereplő a baloldalon és mindenki más csak statiszta lehet.

Gyurcsánynak sincs programja

Az ugyanakkor kiviláglott, hogy szellemileg a DK is mennyire üres, mennyire gondolat- és programmentes. Sőt, maga Gyurcsány is elismerte, hogy az árnyékkormány csak őszre dolgozza ki azt a programot, amely szerinte alternatívát jelenthet a jelenlegi kabinet politikájával szemben. A Momentum rendezvényéhez hasonlóan szakpolitikai javaslatokat, megoldásokat itt sem hallhattunk. Sokszor kifejezetten úgy tűnt, mintha egyetlen dolog lenne, ami a DK-t összetartja: az Orbán-gyűlölet. Ami olyan szintre jutott, hogy Gyurcsány szerint aki nincs a jelenlegi kormány ellen, az vele van.

Gyurcsány Ferenc: Aki nincs a kormány ellen, az vele van

Üzent ezzel azoknak a polgármestereknek is, akik településük érdekeit nézve elmentek a rezsiköltségekkel kapcsolatos kormányzati egyeztetésre és kaptak is kompenzációt a megemelkedett energiaszámláik miatt.

Gyurcsányban és köreiben azonban már akkorára hízott az Orbán-fóbia, hogy nem lennének restek szekértáborrá alakítani az egész országot.

Nem véletlen, hogy ez a fajta hozzáállás és magatartás már sok baloldali városvezetőnek és tisztségviselőnek is sok.

2026-ban sincs sok esélye a baloldalnak

Minden hétvégi pártrendezvényen komoly üzeneteket hallottunk az ellenzék jövőbeli politizálására vonatkozóan. Az LMP és a Momentum az összefogást kritizálta, a DK pedig az előválasztásba nem menne bele még egyszer az elhangzottak alapján. Sőt, a folyamatos átcsábítgatásokkal arra készül, hogy 2024-ben, de leginkább 2026-ban ő ossza a lapokat az ellenzéki térfélen. Persze, ha egyáltalán számít a többi párt a DK-ra. A Momentum és az LMP vezetőinek szavaiból is az rajzolódott ugyanis ki, hogy nem mindenáron van szükség a teljes baloldali összefogásra. A Momentum és a DK versengése pedig könnyen átmehet egyfajta chicken game-be, ahol nem tudni, hogy ki rántja előbb félre a kormányt, ha egyáltalán megteszi ezt valamelyik fél. Egy biztos: 

a baloldalnak a DK-val és a DK nélkül is nehéz dolga lenne 2026-ban, ha győzni szeretne.

Az ugyanis mára kiderült, hogy a Gyurcsány-párt fölött igenis van egy üvegplafon a bukott miniszterelnök kudarcos kormányzása miatt, aki pedig „összegyurcsányozódik”, szinte biztosan nem tud választást nyerni. A DK ugyanakkor valószínűleg kihasít a választói tortából egy 15-20% közötti részt, amely nélkül szintén lehetetlen a választási győzelem.

Nehéz lesz az emberek érdekeivel szemben politizálni

Összességében persze lehet itt matekozni, számolgatni, erőviszonyokat figyelni, a végén nem ezek számítanak majd. Hanem az, hogy Magyarországnak jelenleg olyan kormánya van, amely az emberek érdekeit védi a végsőkig. Amely háború helyett békét, szankciók helyett gazdasági kapcsolatokat, céges extraprofitok helyett az emberek jólétét akarja. A másik oldal ugyanakkor kevés dologban ért egyet, de abban biztosan, hogy Ukrajnát a jövőben is támogatni kell, a szankciók pedig jók és hatásosak. És amíg minden bajunk forrását tekintve egység van a baloldalon, hogy azok jók, addig nincs az a konstelláció, amelyben a Fidesznek félnivalója lenne. Mert az emberekért és nem ellenük politizál.

A címlapkép forrása: Donáth Anna Facebook oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre