Donáth Anna visszatért, de különösebben nem vettük észre

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom korábbi elnöke, európai parlamenti képviselő jövőértékelő beszédet tartott. A párt EP-képviselője gyermekvállalás miatt nem indult újra a tisztújításon, a pozíciót jelenleg Gelencsér Ferenc tölti be.

A Vasárnap.hu elsők között számolt be a Momentum plakátkampányáról, ami Donáth Anna visszatérését is jelentette a politikában. Az első plakátokon egy sziluett mellett szerepelt az a kérdés, hogy Ki vezethet új útra minket?, a második szakaszban pedig Donáth Anna került a plakátokra Vezessük új útra Magyarországot! felirat kíséretében.

Önmagát buktatta le a Momentum? Kiderült, ki van a plakátokon 

A jövőértékelő beszédből nem sok minden derült ki, az EP-képviselő konkrétumokról nem ejtett szót. Donáth Anna nem ígért kormányváltást, és úgy érzi, le kell szállni a régi ellenzéki vonatról. 

Ha egy politikus csodát ígér, ne higgyetek neki. Aki ellenzéki szereplőként ma azonnali nagy eredményeket ígér, az nem őszinte veletek. Aki a magyar kormány idő előtti leváltását ígérgeti, az hazudik. Reggel, éjjel, meg este. Az az ellenzék, amelyik tét nélküli ígérgetéssel próbálja túllicitálni a kormány populista szólamait, aki kárörvend az ország nehézségein, és ebből számít politikai haszonra, az ugyanazt csinálja, mint a kormány

– hangsúlyozta az EP-képviselő. Donáth Anna kifejtette, az ellenzék dolga nem lehet csak az, hogy az ellentétét mondja mindannak, amit a kormány állít, a látszattevékenységek nem hoznak igazi változást, ki kell menni a fényre, vállalni kell magunkat, mert a hűs árnyékból nem lehet kormányt buktatni. 

A politikus önkritikusan elismerte, hogy a Momentum sem csinált mindent rendben, az ellenzék kudarca nem kizárólag mások hibája, csináltunk sok mindent, csak a kutya nem vette észre. A politikában az a munka számít, ami mások számára is látható – emelte ki. Donáth Anna szerint április 3. legalább azt megmutatta, hogy ezt a rendszert egy színtelen, szagtalan, legkisebb közös nevezőre építő sokszereplős összefogással nem lehet leváltani.  Ezt követően megjelölte a legfontosabb feladatot: 

Ki kell lépnünk abból, hogy a jövő kérdéseivel majd akkor foglalkozunk, ha kormányra kerültünk. A jövő kérdéseivel most kell foglalkoznunk. Ha kormányra kerültünk, akkor már az ezekre adott válaszokat kell megvalósítanunk

Donáth Anna a Magyarország előtt álló három legfontosabb kihívásnak az emberközpontú gazdasági modell kialakítását, az esélyteremtő oktatás felépítését és a klímaváltozás elleni harcot jelölte meg.

A címlapkép forrása: Momentum/Facebook

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre