Németország lépésre kényszerítette az Egyesült Államokat

Németország halogató taktikája – német szempontból – sikeres politikai eszköznek bizonyult, hiszen a német kezességvállalás egyúttal amerikai lépéskényszert is eredményezett  – tájékoztat a Berlini gyors

Intenzív tárgyalási folyamatot követően a német kormány a múlt héten jóváhagyta a Leopard 2-típusú harckocsik szállítását Ukrajnának. A Scholz-kormány komoly nemzetközi nyomás alatt állt az elmúlt hetekben azt követően, hogy több szövetséges NATO tagállam kérésére sem volt hajlandó hozzájárulni az általuk hadrendben tartott harckocsik átadásához, illetve saját példányok leszállításához. Berlin ezt megelőzően a korábbi német fegyverszállítmányok elégséges mennyiségével és a Németország által hadrendben tartott – régebbi típusú – Leopard 2-es harckocsik kétséges hadrafoghatóságával indokolta a negatív választ.

Majd a nemzetközi nyomás erősödésével amerikai harckocsik átadásától tette függővé a lépést.

Végül Scholz kancellár halogató taktikája – német szempontból – sikeres politikai eszköznek bizonyult, hiszen a német kezességvállalás egyúttal amerikai lépéskényszert is eredményezett.

Előzetes bejelentések alapján Németország 14 darab Leopard 2A6 harckocsit bocsájt az Ukrán Hadsereg részére, amelyek legkorábban három hónap múlva kerülhetnének átadásra – jelentette ki Boris Pistorius (SPD) szövetségi védelmi miniszter.

A csomag részeként a német fél végzi majd el az ukrán személyzet kiképzését.

Valamint biztosítja a harckocsik hatásos működtetéséhez szükséges lőszert, logisztikai segítséget és a rendszerek karbantartását is.  Jelenleg 14 európai állam rendelkezik Leopard 2 típusú harckocsikkal, közülük Lengyelország mellett Finnország, Hollandia és Spanyolország is egyértelművé tette, hogy készen áll harckocsikat szállítani Ukrajnának.

Forrás: Berlini Gyors, Magyar-Német Intézet

Putyin halála sem vetne véget a háborúnak

Nógrádi György elmondta, miért adták át a németek a Leopardokat

Ilyenek a rettegett Leopard harckocsik – VIDEÓ

Címlapkép: Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre