Nógrádi György elmondta, miért adták át a németek a Leopardokat

A Leopard harckocsik valóban képesek eldönteni a háborút? Németország valóban hadban áll Oroszországgal? –  ezekre a kérdésekre kerestük a választ Nógrádi György biztonságpolitikai szakemberrel.

– A német külügyminiszter tegnap úgy fogalmazott, hogy Németország hadban áll Oroszországgal. Valóban így van ez?

Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere nem külpolitikai szakértő. Általában havonta mond egy csacsiságot. Ezt a kijelentését is a havi egy csacsiság részének kell tekinteni.

– Ez nem egy túl előnyös attitűd a politika színpadán.

– Valóban nem az, sajnos sok olyan megnyilatkozása van, ami hagy némi kívánnivalót maga után. Nemrégiben a „Winterspar” kifejezéssel illette a téli takarékoskodást, amelyet korábban a második világháború alatt csak Adolf Hitler használt. Ez nem túl szerencsés.

Leopard harckocsi a szomódi lőtéren (Fotó: Vasarnap.hu)

Baerbock korábban is keményen nekiment az oroszoknak: ő volt az, aki elment Hágába, hogy a nemzetközi bíróság elé állítsák Oroszországot. Javasolta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsából zárják ki őket. Amikor kiderült, hogy ez lehetetlen, akkor azzal érvelt, hogy a Biztonsági Tanács állandó tagjainak létszámát meg kell növelni azért, hogy Oroszország szerepe csökkenjen. Ugyancsak ő szorgalmazta, hogy az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezetből, az EBESZ-ből is ki kell zárni az oroszokat. Az EBESZ német elnöke erre elmondta, hogy ez szintén lehetetlen. Azaz rengeteg olyan megnyilatkozása van, ahol meglátszik, hogy ő nem profi politikus.

– Olaf Scholz kancellár reagált a kijelentésére?

– Természetesen, tegnap este az egyik német televíziós csatorna harminc perces műsorában egyértelművé tette, hogy amíg ő Németország kancellárja, addig nem állnak hadban Oroszországgal. A Leopard 2-es harckocsikat azonban óriási nyomásra leszállítják Ukrajnának. Európa 90 darabot ad, amelyből Németország csupán 14 darabot ad, de azzal a feltétellel, hogy ezzel egyidejűleg az Amerikai Egyesült Államok 31 darab Abrams harckocsit is leszállít Ukrajna részére.

– Mi volt az a nyomás, amely a németeket a Leopard harckocsik átadására kényszerítette?

– A lengyel miniszterelnök közölte, hogy ők akkor is átadják a Leopard harckocsikat, ha ahhoz a németek nem járulnak hozzá. Az ukránok köszönik a Leopard harckocsikat, de még többet kérnek, még több tűzerőt és rakétákat. Magyarul Ukrajna befelé megy a konfliktusba. Olaf Scholz kancellár tegnap úgy fogalmazott, hogy „ezt a háborút Ukrajna nem veszítheti el, ezt a háborút Oroszország nem nyerheti meg.” Magyarul a háború végeredményében csak fegyverszünet és béke lehet.

– Miért olyan rettegett ez a harckocsi?

– A Leopard 2-es a legjobb nyugati harckocsi. A svájci hadsereg megtette azt, hogy vásárolt öt darab német Leopard 2-t és öt darab amerikai Abrams harckocsit: mindkettővel végrehajtott gyakorlatokat és minden tekintetben a Leopard harckocsik bizonyultak jobbnak. Azaz a világ legkorszerűbb harckocsiját kapják meg az ukránok. Németország ezért húzódozott eddig attól, hogy leszállítsa őket, illetve attól, hogy engedélyezze a lengyeleknek, finneknek, norvégoknak a Leopardok Ukrajnába történő szállítását. A tegnapi nappal ez megfordult, a nyomás hatására belementek abba, hogy az európai országok – akiknek van – azok átadhatják, továbbá Németország is 14 darabot szállít le.

– Képesek arra ezek a harckocsik, hogy áttörést érjenek el a frontvonalakon?

– Meglátásom szerint, amíg ilyen keveset küldenek Ukrajnának, addig nem. Nyilván az oroszok megfelelő technikával fölkészülnek ezen harckocsik harctéri „fogadására”. Mindez pedig a háború további elmélyüléséhez fog vezetni.

Tóth Gábor

Európa veszíteni fog a háború végkifejletétől függetlenül

Demkó Attila: Putyin nem őrült meg

Bogár László: Ukrajna megszűnhet létezni

A címlapkép forrása: Tóth Gábor, Vasarnap.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre