Ferenc pápa éles kritikával illette az abortuszt és a gender-ideológiát népszerűsítőket

A pápa újév alkalmából nemzetközi diplomatákat fogadott a Vatikánba. Hozzájuk intézett beszédében kritikával illette a nyugati országokat, valamint az ENSZ-t, amiért azok népszerűsítik a gender-ideológiát és az abortuszt, derül ki az amerikai C-Fam januári cikkéből.

A nagyköveteknek elmonta, hogy az oktatásban szükség van „a személy iránti tisztelet kimutatására, és tisztelni annak természetes fizionómiáját. Nem szabad (a gyerekekre) rákényszeríteni egy új, zavaros emberi lény vízióját”. Ezzel a kijelentéssel egyértelműen utalt a gender-ideológiára, amelyet most ilyen módon oktatnak a nyugati iskolákban, ahol azt tanítják a gyerekeknek, hogy a nemük nem állandó, csak a születésük után kijelölnek számukra egy nemet. Eszerint az is előfordulhat, hogy egy baba rossz testbe születik. 

Ferenc pápa elsősorban a háborúról és a jelenlegi nemzetközi konfliktusokról beszélt, de kitért a gender-ideológiára és az abortuszra is. Elmondta: békére van szükség. Ugyanakkor hozzátette, „a békéhez elsősorban az életet kell megvédeni. Ez manapság nem csak a háborúk, az éhség, vagy a járványok miatt van veszélyben, de legtöbbször már az anya méhében, azzal, hogy az úgynevezett ‘abortuszhoz való jogot’ népszerűsítik a világban” – mondta.

Hangsúlyozta, „senki sem állíthatja, hogy joga van dönteni egy másik ember élete fölött, különösen, ha az a másik ember ilyen védtelen és kiszolgáltatott”

– jelentette ki, majd arra kérte a kormányokat, hogy védjék „a leggyengébbek jogait és vegyék fel a harcot az ‘eldobó’ kultúra ellen, amely tragikus módon a betegeket és az időseket is célozza”.

A szentatya úgy látja, ez a trend veszélyesen közelít afelé, hogy „egy ideológiai totalitarianizmus alakuljon ki, amely elutasításra buzdít azokkal szemben, akik nem értenek egyet egyes haladónak kikiáltott állásponttal”. A pápa ezt arra reagálva mondta, hogy egyes ENSZ emberjogi szakértők az abortusz és a gender-ideológia kritikusainak a megbüntetését szorgalmazták.

Ferenc pápa azt is nehezményezte, hogy

„egyre több forrást fordítanak az ideológiai gyarmatosításra, különösen a szegényebb országok esetében, és a gazdasági segélynyújtás közvetlenül az ideológiák elfogadásának feltételéhez kötötték”.

Úgy látja, az ENSZ rendszerén belül reformokra van szükség, hogy az „valóban minden nép szükségleteit és értékeit képviselje, és mellőzzék az olyan eljárásokat, amelyek néhányakat a többiek kárára előtérbe helyeznek”.

A pápa arra is felhívta a figyelmet, hogy véget kell vetni a keresztényüldözésnek és hangsúlyozta: „a vallásszabadság nem korlátozódhat az imádság szabadságára”. Azt mondta, minden embert meg kell, hogy illessen a jog,

„hogy saját lelkiismerete szerint cselekedjen a közszférában, valamint szakmája gyakorlása közben is.”

Továbbá hangsúlyozta, hogy téves felfogás „a vallást hibáztatni az emberiség konfliktusaiért”  és hozzátette: „a kereszténység a békét képviseli, azáltal, hogy támogatja a párbeszédet és az erényes  gyakorlását”.

Sajnálatát fejezte ki aziránt is, hogy egyre kevesebben lépnek a házasság kötelékébe és mondanak igent a gyermekáldásra.

„Sajnos egyre inkább tanúi lehetünk az élettől való félelemnek, ami sok helyen a jövőtől való aggodalomban és a családalapítási és gyermekvállalási nehézségekben mutatkozik meg” – mondta.

Kiemelte, hogy Olaszországban a csökkenő születésszámok „veszélyeztetik a jövő társadalmát” és arra bíztatta az olaszokat, hogy „merítsenek erőt vallási és kulturális gyökereikből”.

Forrás: C-Fam

Címlapkép: CNS photo/Vatican Media

Iratkozzon fel hírlevelünkre