Kaszab Zoltán: Külön figyel a nyugdíjasokra a kormány

Fontos nap ez a nyugdíjasoknak, ugyanis érkeznek a 15%-kal megemelt nyugdíjak a számláikra. Ez a gyakorlatban az átlag ellátás esetén 27 ezer forint pluszt jelent, ami éves szinten több, mint 350 ezer forinttal egészíti ki a családi kasszát, hiszen vonatkozik a 13. havi nyugdíjra is.

Az emelés szintje a 2023-ra becsült inflációt követi és nemcsak a nyugdíjakra, hanem az összes nyugdíjszerű ellátásra is vonatkozik. Ez annak fényében különösen fontos, hogy a tavaly nyáron elfogadott, eredeti 2023-as költségvetésben csupán 5,2 %-os emeléssel számolt a kormány, a szankciós infláció miatt ugyanakkor ezen változtatni kellett. Történt mindez ráadásul azután, hogy 2022-ben az évközi emeléseknek köszönhetően összesen 14%-kal növekedtek a nyugdíjak. 

Mindez azért van, mert a kabinet vállalta: a nehéz körülmények ellenére is megőrzi a nyugdíjak értékét, így biztosítva, hogy az idősek életszínvonala ne csökkenjen.

Sőt, a kormány azt is vállalta, hogy ha idén a várt 15%-nál magasabb lesz a pénzromlás mértéke, akkor azt is kompenzálja majd. Ami persze el is várható. A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt ugyanis az energia és az élelmiszer drágult a legnagyobb mértékben. Éppen az a két dolog, ami a nyugdíjasok költségeinek a legnagyobb részét teszi ki. Ez pedig azt is jelenti, hogy az ő pénztárcájukra még rosszabb hatással van a kialakult helyzet, mint egy átlag európai, vagy magyar polgáréra. Az inflációkövető nyugdíjemelés üzenete pedig éppen az, hogy

a kormány ebben a nehéz helyzetben sem hagyja magára a háborús inflációnak egyik leginkább kiszolgáltatott társadalmi csoportot.

Pedig a kabinet sincs könnyű helyzetben. 2023-ban az ország energiaszámlája többszöröse lesz a korábbinak, az infláció miatt pedig az államkassza más költségei is igencsak megemelkedtek. Emellett kiemelt figyelmet fordít a kabinet az orvosok és a tanárok bérének emelésére is. A pénznek tehát sok területen van jó helye. Ennek ellenére van két dolog, amelyből már 2010 óta nem engednek az Orbán-kormányok: a családpolitikai intézkedések (ezekről itt írtunk bővebben) és a nyugdíjak értékének megőrzése. Ez persze nem is véletlen, hiszen

egy valóban családban gondolkodó állam a nyugdíjasokat is a család részének tekinti. A szépkorúak ugyanis nagymamák és nagypapák, akiknek kiemelt feladatuk van a gyermekek nevelésében, szemléletformálásában.

Nem mellesleg ők azok, akik tapasztalataikkal hozzájárulhatnak a társadalom egészséges fejlődéséhez. Ráadásul az ő munkájuknak köszönhető az, hogy az ország ott tart most, ahol tart és egyre inkább zárkózik fel Nyugat-Európához. A nyugdíjasok tisztességesen ledolgozott évei nélkül mindez nem sikerülhetett volna. Egy konzervatív kurzusnak pedig kötelessége, hogy az emiatti hálát a nekik juttatott ellátás értékének megőrzése formájában is kifejezze. Szerencsére ezt az Orbán-kormány ezt meg is teszi, így az idősek továbbra, a nehéz körülmények ellenére is számíthatnak rá.

Kaszab Zoltán: Mostantól tényleg a bőrünkön érezzük a szankciókat

Kaszab Zoltán: Óriási sikert ért el a magyar kormány Brüsszelben

Kaszab Zoltán: Jó ötlet-e az Uniós gázársapka?

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre