A fiatalok optimistán állnak az új évhez

A 30 év alatti fiatalok 63 százaléka bizakodva tekint a 2023-as évre – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásából.

Az emberek közel fele pozitív változásokat vár a 2023-as évtől, miközben egyötödük inkább pesszimista. Az átlagosnál optimistábbak a húszas éveikben járó fiatalok, a kisgyermeket nevelők, a nők és a nagycsaládosok. 

A KINCS tavaly év végén készült felméréséből kiderül, hogy a magyarok csaknem fele – 45 százalék – bizakodva tekint az új évre.

A megkérdezettek közül leginkább a 30 év alatti fiatalok tekintenek optimistán a jövőbe. Mellettük a nők, a gyes-en, gyed-en lévő kisgyermekes anyák és a három vagy több gyermeket nevelők bizakodóbbak az átlagnál. Erre meg is van az okuk, hiszen 2023-ban újabb családtámogatási intézkedések segítik őket: a többi között a 30 év alatti anyák szja-mentessége, a diákhitel elengedés gyermekvállalás esetén, a meghosszabbított babaváró és falusi CSOK.

A fiatalok derűlátása kelleni fog 2023-ban. Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

A megkérdezettek legnagyobb javulást a járványhelyzet tekintetében várnak, közel harmaduk bízik a háborús helyzet javulásában, minden ötödik ember pedig az energiahelyzet jobbra fordulására számít.

Minden hatodik ember inkább pesszimistának tekinthető a brüsszeli szankciók okozta gazdasági helyzet, az infláció és az életszínvonal általános alakulását illetően, érdekes ugyanakkor, hogy a személyes életük kapcsán sokkal optimistábbak, tízből nyolc válaszadó bizakodó.

Harmaduk úgy gondolja, hogy 2023-ban javulni fognak az anyagi lehetőségei és az életszínvonala, miközben nagyjából a megkérdezettek fele változatlan körülményekre számít a saját életében. Legnagyobb stabilitást a családi kapcsolatokban és a lakáskörülményeikben várnak. Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a boldogságérzete és az általános hangulata 2023-ban ugyanolyan vagy jobb lesz, mint amilyen 2022-ben volt.

Forrás: Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

 

Magyarország nem eshet Nyugat-Európa hibájába

Ez a lejtmenet az egész magyar nemzet sorsát meghatározhatja

Botiková: A szlovákok és a magyarok is vágytak a szabadságra

Címlapkép forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre