Végső nyugalomra helyezték XVI. Benedek pápát

Pápának kijáró ceremóniával, de a hagyományos szertartáshoz képest kisebb változtatásokkal ma temetik Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápát.

Az első gyászolók már 4 órakor megjelentek a helyszínen, öt és fél órával a szertartás kezdete előtt. Már ezrek várakoznak a téren, ahova csak fémdetektoros kapukon lehet belépni. Többen jelentek meg hagyományos bajor népviseletben és annak a bajorországi régiónak a zászlajával a kezükben, ahonnan a volt egyházfő származott.  A vatikáni hatóságok a korábban becsült hatvanezer helyett mintegy százezer emberre számítanak a búcsúztatáson. A gyászolók biztonságára több mint ezer rendőr ügyel. A Szent Péter-bazilikában felállított ravatalnál három nap alatt körülbelül kétszázezer ember rótta le kegyeletét. A gyász jeleként szerte Olaszországban félárbocra eresztették a zászlókat.

A Szentszék csak Olaszországnak és Németországnak küldött hivatalos meghívót a temetésre, mivel XVI. Benedek már nem volt az egyházi állam feje. Ennek ellenére az egyházi vezetőkön kívül szerte a világból jelen vannak állami vezetők, uralkodók, nemesek. XVI. Benedek búcsúztatásán részt vesz Novák Katalin köztársasági elnök, és a magyar delegáció tagja lesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A volt egyházfő búcsúztatását utódja, Ferenc pápa vezeti, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végzi el a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt. A gyászmisét 120 bíboros, 400 püspök és csaknem négyezer pap mutatja be. A katolikus egyház kétezer éves történetében meg nem fordult elő, hogy pápa temessen egy elhunyt egyházfőt. Utoljára 2005-ben temettek pápát a Vatikánban, II. János Pált, őt a most elhunyt pápa búcsúztatta, akkor még bíborosként.

Vatikánváros, 2023. január 5.
Egyházi személyek XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetési szertartásán a vatikáni Szent Péter téren 2023. január 5-én. A 95 esztendõs korában 2022. december 31-én elhunyt emeritus pápát, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik örök nyugalomra.
MTI/AP/Antonio Calanni

Isten hívő népe egybegyűlve elkíséri pásztorát, és az Úrra bízza az ő életét – hangsúlyozta Ferenc pápa homíliájában. A Szentatya kiemelte, az Úr utolsó szavait a kereszten: “Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet” jellemezte az elhunyt pápa egész életét. Ez a mondat egy meghívás, amely a fülünkbe suttog, és fazekasként formálja a pásztor szívét, mígnem ugyanazok az érzések lüktetnek benne, mint Jézus Krisztusban – mondta Ferenc pápa.

Hozzám tartozol… hozzájuk tartozol – súgja az Úr; kezeim oltalma alatt állsz, szívem oltalma alatt. Maradj kezeim sebhelyében és add nekem a te kezeidet

– idézte Ferenc pápa, majd hozzátette, ez Istennek és az Ő közelségének az alászállása, amely képes tanítványai törékeny kezébe adni önmagát, hogy táplálja népét és az Úrral együtt mondja: vegyétek és egyétek, vegyétek és igyátok, ez az én testem, mely értetek adatik. Kiemelte, ez egy imádságos odaadás, bizalomteljes meghívás a nyáj legeltetésére.

Imádságos és imádó bizalom, amely képes értelmezni a pásztor cselekedeteit és az Isten órájához képes igazítani a szívet és a döntéseket: A legeltetés szeretetet jelent, a szeretet pedig készséget jelent a szenvedésre. A szeretet ezt jelenti: az igazi jót adjuk a bárányoknak, Isten igazságának, Isten szavának a táplálékát, az Ő jelenlétének a táplálékát

– emelte ki Ferenc pápa. Visszatérve az Úr utolsó szavaihoz, elmondta, az egyházi közösség az ő nyomaiban igyekszik járni, és az Atya kezeibe ajánlja XVI. Benedeket, hogy irgalmas kezei találják égve az evangélium olajával telt lámpását, amelyet szétosztott és tanúsított élete során – fűzte hozzá a Szentatya. Nagy Szent Gergely A lelkipásztor kézikönyve végén így hívta és buzdította ezt a lelki közösséget:

Életem viharai közepette vigasztalásomra van a bizalom, hogy fenntartasz majd imádságaid asztalán, és ha bűneim terhe a földre ver és megaláz, segítségemre leszel érdemeiddel, hogy felemelj.

– idézte a homíliában, és hozzátette, ez a Pásztor tudatossága, aki nem képes egyedül hordozni azt, amit soha nem lenne képes egyedül fenntartani, és ezért képes az imádságra és rábízott népről való gondoskodásra hagyatkozni. A mise végének közeledtével Ferenc szentelt vizet hintett a koporsóra és körbetömjénezte azt, miközben latinul a következőket mondta:

Irgalmas Atyánk, kegyelmedbe ajánljuk Benedek emeritus pápát, akit Péter utódjává és az egyház pásztorává tettél, és aki igéd félelmet nem ismerő hirdetője, illetve az isteni misztériumok hű szolgálója volt.

 

Vatikánváros, 2023. január 5.
Ferenc pápa XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjének kezdete elõtt a vatikáni Szent Péter téren 2023. január 5-én. A 95 esztendõs korában 2022. december 31-én elhunyt emeritus pápát, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik örök nyugalomra. Ferenc pápa egészségi állapota miatt a gyászmisét a bíborosi kollégium vezetõje, Giovanni Battista Re bíboros celebrálja.
MTI/AP/Andrew Medichini

Elismert teológusként méltatja XVI. Benedeket az elhunyt műveinek összefoglalását tartalmazó tekercs (rogitum), amelyet még a temetési szertartás előtt helyeztek el a koporsóban. A dokumentum kiemeli, hogy XVI. Benedek pápaként, nagy tekintélyű teológusként a hit alapigazságainak terén végzett tanulmányaival gazdag örökséget hagyott maga után.

A nyilvános gyászszertartás után visszavitték XVI. Benedek nyugalmazott pápa koporsóját a Szent Péter székesegyházba, hogy ott a nyilvánosság előtt elzárt ceremónián helyezzék végső nyugalomra a néhai egyházfőt. XVI. Benedek ciprusfa koporsóját egy tartósító hatású cinkkoporsóba, azt pedig egy újabb fakoporsóba helyezik, majd a bazilika kriptájának azon szerény sírhelyére fektetik, ahol elődei közül a később szentté avatott XXIII. János és II. János Pál pápa is nyugodott átmenetileg. Mielőtt a koporsó eltűnt a bazilika kapui mögött, Ferenc pápa megáldotta, kezével megérintette és meghajolt előtte. Csókkal illette a koporsót a téren Georg Gänswein érsek, aki évtizedeken át volt a pápa személyi titkára, legfőbb bizalmasa.

 

 

A címlapképen XVI. Benedek nyugalmazott pápa koporsóját a vatikáni Szent Péter térre viszik a 2023. január 5-i temetési szertartáson. Forrás: MTI/AP/Ben Curtis

Iratkozzon fel hírlevelünkre