Hazánkban volt a legalacsonyabb a háztartások rezsiköltsége az év végén is

A magyar háztartások rezsiköltségei 2022 utolsó hónapjában is a legkedvezőbbek voltak európai viszonylatban – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálatából.

Az Energie-Control Austria és a MEKH megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat szerint tavaly decemberben ismét több európai fővárosban nőttek a háztartásokat terhelő energiaköltségek. A múlt év decemberében a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Helsinkiben 23, Madridban 20, Stockholmban 18 százalékkal emelkedett novemberhez képest. A földgáz lakossági ára Stockholmban 31, Szófiában 13, Athénban pedig tíz százalékkal nőtt egy hónap alatt.

A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei 2022 decemberében sem emelkedtek.

A háztartások a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás esetén a második legolcsóbb árat fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, melyek húsz százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,4 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban. A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz decemberben is nálunk volt a legolcsóbb, átlagfogyasztás esetén 2,48 eurocent/kWh. Az átlagot húsz százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,04 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Az elemzést teljes egészében a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Forrás: Magyar Nemzet

A címlapképen Lászlóné Tóth Irén gyújtja be egy gyufa lángjával egy gáztûzhely égõjét Orosháza közelében lévõ tanyáján 2013. július 27-én.  Forrás: MTI /Rosta Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre