Ilyen lesz az új, harmincezer forintos Petőfivel

Petőfi Sándor

A Magyar Nemzeti Bank összesen 24 emlékérmét bocsát ki 2023-ban – derült ki egy nemrég közzétett tájékoztatóból. Azt írták, hogy ezeket az érméket összesen 14 különböző tematikában bocsátják ki, a 200 éves Himnusz és Petőfi is szerepel majd az új pénzeken.

Az év első emlékérméje, a magyar kultúra napján, január 23-án érkezik, és Kölcsey Ferenc és az 1823. január 23-án keletkezett Himnusz előtt tiszteleg. Az ezüst változat 15 ezer, a színesfém verzió 3 ezer forintos névértéken kerül forgalomba. A Petőfi-érmék április 11-én, a magyar költészet napján vásárolhatók meg először. Az ezüstérme harmincezer forintos, a színesfém változat 7500 forintos értékű lesz.

Petőfi Sándor utoljára magyar pénzen a papír 10 forintoson szerepelt.

Ezzel 1947. július 25-étől lehetett fizetni. Az infláció miatt a petőfis bankjegyet 1992. szeptember 30-án vonták ki a forgalomból, de sokaknál lehet még belőle elrakott emlékként. Az MNB által kibocsátott forint emlékérmék alapvetően a gyűjtőket célozzák meg, de sokan részben vagy teljesen befektetési céllal is vásárolnak belőlük, mert jellemzően jól tartják az értéküket.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Forrás: Liner.hu

A címlapképen Petőfi Sándor. Forrás: Wikipédia

Iratkozzon fel hírlevelünkre