Az emberek fele most is a Fidesz-KDNP-re szavazna

Minden második biztos szavazó pártválasztó, azaz 51 százalék a Fidesz–KDNP-re szavazna, ha most vasárnap országgyűlési választást tartanának – derül ki a Real-PR 93. december közepén készült közvélemény-kutatásából.

Az ellenzéki pártok mindegyike nagyon jelentős hátrányban van: még a legerősebbnek tűnő baloldali ellenzéki pártra, a DK-ra is csak negyedannyian, 13 százaléknyian voksolnának. Jelenleg a Mi Hazánk tíz százalékkal a harmadik legerősebb párt, és még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzi hétszázalékos támogatottságával a többi baloldali pártot. A Momentum és a Jobbik hat-hat százalékos támogatottságával már egyáltalán nem az ellenzék vezetéséért, hanem a bejutási küszöb feletti támogatottság megtartásáért harcol. Az MSZP, az LMP és a Párbeszéd szavazóvesztése tovább folytatódott. Hét százalékponttal romlott a korábban egymással összefogó pártok belföldi eredménye az áprilisi adatokhoz képest, a Mi Hazánk és az MKKP tekintetében is négy-négy százalékpontos erősödés figyelhető meg azóta. Jakab Péter mozgalma, A Nép Pártján kétszázalékos támogatottságával három baloldali párt eredményét is eléri vagy meghaladja. 

Vidéken a biztos szavazó pártválasztók 54 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP listájára, míg a fővárosban 16 százalékponttal kevesebben. A korábbi baloldali összefogásnak pedig Budapesten határozottan nagyobb a támogatottsága: itt 44 százalék adná voksát valamelyik baloldali pártra, vidéken csak 26 százalék, így a fővárosban hat százalékpontos előnyben, vidéken viszont 28 százalékpontos hátrányban van az összevont baloldal a Fidesz–KDNP-vel szemben. A baloldal fővárosi támogatottságának nagy része a DK-n és a Momentumon alapszik, mindkét pártra 17-18 százaléknyian szavaznának, bár még ezek az adatok is számottevően elmaradnak a fővárosban legerősebb pártnak számító Fidesz eredményétől, ami 38 százalék.

Forrás: Magyar Nemzet

A címlapképen leadja szavazatát egy választópolgár a Nagykanizsa Központi Óvoda Kossuth téri Tagóvodában kialakított szavazókörben az országgyûlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.
MTI/Varga György

Iratkozzon fel hírlevelünkre