A németek az energiafékek mellett döntöttek

A Bundestag a jelzőlámpa-koalíció (SPD-Zöldek-FDP) frakcióinak szavazataival elfogadta azt a több milliárd eurós törvénycsomagot, amely a háztartásoknak és a vállalkozásoknak kíván könnyítést nyújtani az energiaválságban. – tájékoztat a Berlini gyors.

A törvény értelmében, amelyet a Bundesrat is jóváhagyott, az intézkedés az ipar számára januártól, a háztartásoknak és kisvállalkozóknak pedig márciustól lép hatályba – akkor azonban visszamenőlegesen januárra és februárra is – és 2024. április végéig lesz érvényben. A szövetségi kormány az árfékeket a rekordnyereségeket elérő energiavállalatok bevételének bizonyos százalékú lefölözésével tervezi finanszírozni.

Az intézkedés értelmében a gázfűtési költségeket a háztartások és a kisvállalkozások számára az előző évi fogyasztás 80 százalékáig kilowattóránként bruttó 12 centben (a jelenlegi átlagár kb. bruttó 17 cent), a távfűtés esetében pedig kilowattóránként bruttó 9,5 centben maximálják.

Az ezen felüli fogyasztási mennyiségekre a magasabb piaci ár alkalmazandó annak érdekében, hogy ez a fogyasztókat takarékosságra ösztönözze.

Az ipari fogyasztók esetében a kilowattóránkénti ár felső határa nettó 7 cent, míg a távfűtésé nettó 7,5 cent. A törvényben meghatározott árak azonban csak az előző évi fogyasztás 70 százalékára vonatkoznak.

Berlin (Fotó: Pixabay.com)

A villamosenergia-árfék is hasonló elv mentén működik majd. A háztartások és a kisvállalkozások számára a korábbi fogyasztásuk 80 százalékát garantáltan bruttó 40 cent/kilowattóra áron biztosítja, míg az ipari fogyasztók esetében a korábbi fogyasztásuk 70 százalékára nettó 13 cent a felső határ.

A támogatásban részesülő vállalatoknak el kell fogadniuk a vezetők bónuszkifizetéseire és a részvényesek számára a 2023-as évben osztalékfizetésre vonatkozó korlátozásokat: 25 millió eurónál nagyobb összegű támogatás esetén nem lehet új bónuszokat vagy bónuszemeléseket fizetni, míg 50 millió eurót meghaladó támogatásnál egyáltalán nem lehet bónuszt és osztalékot fizetnie a vállalatoknak.

 

Forrás: Magyar-Német Intézet hetilapja, a Berlini gyors.

Németország átvészeli a telet

Habeck: Óvatosnak kell lennünk

Jövőre megszűnhet a munkanélküli segély Németországban

Címlapkép: Pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre