Habeck: Óvatosnak kell lennünk

Mindössze néhány héttel Olaf Scholz (SPD) vitatott november eleji kínai útját követően változás állhat be Németország Kína-politikájában – tájékoztat a Berlini gyors.

Október végén Olaf Scholz, az Európai Bizottság és Németország európai partnerei ellenkezése ellenére beleegyezett a hamburgi – Németország legnagyobb és Európa harmadik legnagyobb – tengeri kikötőjébe történő kínai beruházásba. Ennek keretében a kínai COSCO szállítmányozási óriásvállalat az egyik terminálban 24,9 százalékos részesedést vásárolt.

A hét elején Robert Habeck (Zöldek) szövetségi gazdasági miniszter már a kétoldalú kapcsolatok újraformálását helyezte kilátásba.

Minderre azt követően került sor, hogy a miniszter megvétózta egy német chipgyár kínai kézbe történő eladását a kulcsfontosságú iparágak biztonsága védelme érdekében.

Németországban maradhatnak a legfontosabb chipgyártó vállalatok? (Forrás: Pixabay.com)

Az Elmos chipgyártó vállalat, amely Németország egyik kisebb félvezetőgyártó vállalata, közleményben jelentette ki, hogy a német gazdasági minisztérium hivatalosan is figyelmeztette, nem engedélyezi a Silexnek – a kínai Sai Microelectronics svéd leányvállalatának –, hogy 85 millió euróért megvásárolja a cég dortmundi üzemét. Ezzel közel egy időben a szövetségi kormány nem engedélyezte a müncheni ERS Electronic chipgyártó cég kínai felvásárlását sem.

Habeck meglátása szerint Németországnak nyitottnak kell lennie a Kínával való kapcsolatok terén, de óvatosnak kell maradnia a befektetésekkel: 

Nyitott piac vagyunk. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egy hülye piac vagyunk, ezért óvatosnak kell lennünk.” – jelentette ki a miniszter.

A német egészségügyi szolgáltatások, a félvezetők, a távközlés, az energia és a kritikus infrastruktúrák – mint például a hamburgi kikötő – azon területek közé tartozik, ahol Németország „szkeptikusabban” fogadhatja a jövőben a külföldről érkező befektetőket.

Ezenfelül a német kormány szigorúbb álláspontot képviselhet a Kínában beruházó német vállalatok garanciáinak elbírálásakor is.

Ennek első jeleként a Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium már tavasszal emberi jogi okokra hivatkozva megtagadta a Volkswagentől a hitelgarancia nyújtását, mert a vállalat Hszincsiang ujgur régiójában akarta bővíteni üzemét.

Forrás és a teljes cikk a Berlini gyors, a Magyar-Német Intézet oldalán érhető el.

Jövőre megszűnhet a munkanélküli segély Németországban

Németországban a legrosszabbtól tartanak

Háromszor több német fegyver kerülhet Ukrajnába

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre