Németországban a legrosszabbtól tartanak


Az energiaár-válságra, a magas inflációra és a borús világgazdaságra tekintettel kemény télre és nehéz évre számít a német gazdaság – közölte a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK).  

„A vállalkozások attól tartanak, hogy a legrosszabb még hátravan” – magyarázta Martin Wansleben, a DIHK ügyvezető igazgatója szerdán Berlinben. A Szövetség a GDP 1,2 százalékos idei növekedése után 2023-ban a gazdasági teljesítmény három százalék körüli csökkenésére számít, amely sokkal pesszimistább előrejelzés, mint a szövetségi kormányé, amely – mint azt korábban megírtuk – őszi prognózisában mindössze 0,4 százalékos gazdasági visszaeséssel számol.

Müncheni látkép (Forrás: Pixabay.com)


A szerdán bemutatott eredmények a DIHK több, mint 24.000 – valamennyi ágazatban működő vállalat körében végzett – aktuális gazdasági felméréséből származnak. Eszerint a vállalkozások 52 százaléka számol azzal, hogy a következő 12 hónapban romlik a helyzete, míg mindössze 8 százalék vár javulást. „Ez a legrosszabb érték, amit valaha mértünk a felmérés 1985-ös kezdete óta” – mondta ezzel kapcsolatban Wansleben, majd hozzátette, hogy „még a pandémia és a pénzügyi válság idején is több mint tíz százalék volt az optimisták aránya.”

Ezenfelül a Szövetség idén és jövőre is nyolc százalék körüli inflációval számol. Ezzel kapcsolatban a vállalkozások – minden eddiginél több – 82 százaléka minősítette az energia- és nyersanyagárakat üzleti kockázatnak.

Forrás: Berlini Gyors

Bogár László: Az Északi Áramlat használhatatlanná tétele amerikai célokat szolgált

Scholz: Nem számíthatunk energiára Oroszországtól a belátható jövőben

Orbán Viktor: Oroszországnak nem Ukrajnával, hanem az USA-val kell tárgyalnia

A címlapkép forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre