Trombitás Kristóf: A balos sajtó újfent hazudott a V4-ek együttműködéséről

Pár nappal ezelőtt bejárta a hazai, balos sajtót egy baljóslatú hír a V4-eket illetően. Történt ugyanis, hogy az együttműködő országok házelnökei találkoztak volna, ám azt mondvacsinált, egyébként hazug okokat emlegetve, a cseh alsóház elnöke lemondta és állítólag a lengyelek sem jelezték ezt követően, hogy részt vennének az összejövetelen. Állítólag.

A balos sajtó újfent igyekezett ezzel kifejezni abbéli reményét, hogy hátha ezzel szeget üthetnek, ha csak kommunikációs szinten is, a V4-ek nemlétező koporsójába.

Az okát sajnos nem tudom, de példának okáért a baloldali sajtó azzal is mindig felhívja magára a figyelmet, hogy szabályosan örvendeznek rajta, ha vélt vagy valós gondjai akadnak Magyarországnak. Legyenek ezek reputációbéli, gazdasági, politikai vagy egyéb okok. Egyszerűen örvendeznek azon, ha úgy gondolják, éppen valami baj éri a hazájukat, ha az országot jobboldali kormány vezeti. És minekutána ez 12 éve így van, ezért több mint egy évtizede járnak el így.

Nota bene, az egész felvetés – mint az természetesen kiderült – hazugság volt. Erre mindjárt ki is térek részletesebben. Azt ugyanakkor kár titkolni, hogy az elmúlt hónapokban, ha csak az aktuálpolitikai térben is, de valóban akadtak problémák a V4-ek együttműködésével.

Nem tett neki jót az, hogy a Babis-kormány megbukott és egy névleg konzervatívnak is nevezhető –  valójában csak annyira konzervatív, mint ahogy az Bod Péter Ákos és Pálinkás József -, koalíció került Csehországban vezető szerepbe.

Sokszor elmondtam már, az egy dolog, hogy Babis nem konzervatív a szó igazán politikai értelmében. Az sem egy jobbos kormány ismérve, hogy szociáldemokratákkal köt koalíciós egyezséget, az pedig pláne nem, hogy a kommunista párt támogatja őket a koalíción kívülről. Sőt, hogy bonyolítsam, Babis pártja az Európai Parlamentben a Momentummal ül egy frakcióban és az idehaza igencsak hírhedté vált Vera Jourova is az ANO 2011 tagja. Nem egyszerű, igaz?

Az viszont nem kérdéses, hogy Babis remek kapcsolatot alakított ki Orbán Viktorral, megbízható külpolitikai aktor volt és nekünk egyedül ez fontos. Megmondom őszintén, hidegen hagy, milyen színű egy adott ország kormánya, akár a szomszédunkban van, akár a világ másik végén.

Egyedül az érdekel, milyen viszonyt tudunk kialakítani velük. Ez a fontos számunkra, nem más.

A folyamatossá váló szlovák kormányválság sem az igazi és a lengyelek néha már-már önsorsrontó politikája is okozott nehézséget. De mindennek már rég vége és csak pillanatnyi fennforgást okozott, azt is inkább csak kommunikációs szinteken.

És hogy miből tudjuk, hogy ez hazugság? Nos, a leginkább onnan, hogy ezen a héten, csütörtökön a V4-ek kormányfői tartanak tanácskozást. Értik? Megpróbálták velünk elhitetni, hogy már házelnöki szinten sem megy a dolog, miközben a miniszterelnökök tárgyalnak. Ekkora a probléma.

Mindössze annyi történt, hogy a cseh alsóház elnöke, egy mikropárt elnök asszonya, akik önállóan el sem indultak a választáson, csak a választási szövetség tagjai voltak, tehát Csehország Szabó Tímeája nem kedveli a magyar kormányt. Rosszul is éreznénk magunkat, ha nemzeti, keresztény kormányt kedvelne, akkor valamit nem jól csinálna az itthoni kormánykoalíció.

Ennyi volt az egész. Vihar egy pohár vízben, amit egy szélsőbalos, kimutathatatlan támogatottságú, a koalíciós egyezkedések révén felelős pozícióba ültetett politikus gyűlölködésére építettek fel. Szokott ez a balosoknak ügyesebben is menni.

A címlapképen a V4-es országok külügyminiszterei láthatók. Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre