Németország átvészeli a telet

Rendkívüli gyorsasággal, valamivel több, mint fél év alatt készült el Németország első cseppfolyósított földgáz (LNG) kikötője az alsó-szászországi Wilhelmshafenben. A létesítményt kedden meg is nyitották. – tájékoztatott a Berlini gyors.

A tervek szerint jövő év január közepétől tartályhajókon érkezik majd a cseppfolyósított gáz Németországba – derül ki a Niedersachsen Ports, az Alsó-Szászország tulajdonában lévő kikötőüzemeltető kedden közzétett közleményéből.

Németország felkészült a télre. (Forrás: Pixabay.com)

„Helyes volt a korai döntés, hogy Wilhelmshafent választottuk az LNG-import csomópontjának” – mondta Olaf Lies (SPD), Alsó-Szászország gazdasági minisztere a megnyitón. Christian Meyer (Zöldek), Alsó-Szászország környezetvédelmi minisztere szerint az új kikötő nagyban hozzájárul a tartomány és Németország ellátásbiztonságához. Ugyanakkor elmondta, hogy csökkenteni kívánják a fosszilis tüzelőanyagok, köztük a földgáz behozatalát. 

A cél az, hogy a lehető leggyorsabban átálljunk a klímasemleges zöld gázokra, és Wilhelmshafent a zöld hidrogén és a megújuló energiák északi-tengeri importjának központjává tegyük” – hangsúlyozta Meyer.

A szövetségi kormány 2023-ig végéig összesen hét ilyen úszó terminál fejlesztését tűzte ki célul annak érdekében, hogy diverzifikálja gázszállításait és enyhítse függőségét az oroszországi gázszállításoktól.

Németország „jól átvészeli a telet” (Forrás: Pixabay.com)

Ezen eseménnyel párhuzamosan a német földgáztárolók töltöttségi szintje elérte a 100 százalékot. Ennek fényében a tárolókapacitások üzemeltetői optimisták a következő hónapokkal kapcsolatban és bizonyosak, hogy Németország „jól átvészeli a telet”. Bár a gázhiányt „még nem lehet teljesen kizárni”, de a jelenlegi időjárási előrejelzések alapján ez „rendkívül valószínűtlen” – tették közzé az üzemeltetők. Még optimistábban tekintenek a 2023/2024-es télre, hisz a cseppfolyósított földgáz jövőre „nagy mennyiségben” áll majd az EU belső piacán rendelkezésre – utalva itt a januárban és az azt követően üzembe helyezendő LNG-terminálokra.

Forrás: Magyar-Német Intézet hetilapja, a Berlini gyors.

Demkó: Oroszország energetikai háború mellett kötelezte el magát

Most kell a zöld átállást megcsinálni Európában

Bogár László: Az Északi Áramlat használhatatlanná tétele amerikai célokat szolgált

Címlapkép Pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre