A holland nagyvárosokban nem közvetítik nyilvánosan a Marokkó-Franciaország elődöntőt

Négy holland nagyváros egyikében sem közvetítik nyilvánosan a katari labdarúgó-világbajnokság szerdai Franciaország-Marokkó mérkőzését, mert az afrikai válogatott korábbi győzelmeit követően zavargások törtek ki – írta az NlTimes hírportál kedden.

Amszterdam a közbiztonságra hivatkozva nem engedélyezte a mérkőzés nyilvános kivetítését. „A békés szurkolók sincsenek biztonságban a randalírozóktól” – magyarázta a döntést Femke Halsema polgármester. Az amszterdami rendőrség várhatóan kockázatos területnek nyilvánítja a város több részét, ez pedig felhatalmazza a hatóságokat, hogy feltartóztassák és megmotozzák a járókelőket.

A hágai önkormányzat szóvivője szerint a bajkeverők a békés szurkolói tömeget használják fedezékként, a túlzsúfolt területeken nehéz őket szétválasztani.

A város azon területein, ahol a korábbi zavargások kitörtek, szigorított ellenőrzéseket tart a rendőrség.

Utrecht és Rotterdam vezetése már korábban, a zavargások kitörése előtt döntött arról, hogy nem engedélyezi a vb-elődöntő nyilvános vetítését.

Múlt szombaton több tucatnyi embert vettek őrizetbe a rendbontásba torkolló ünneplés során, miután Marokkó legyőzte Portugáliát a labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében, ezzel az első afrikai ország lett, amely bejutott a világbajnokság elődöntőjébe.

(MTI)

A címlapképen lángoló barikád a Brüsszel központjában kitört zavargások közben 2022. november 27-én. A rendbontásokra azt követően került sor, hogy Marokkó a katari labdarúgó világbajnokságon 2-0-ra megverte a belga csapatot. Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Iratkozzon fel hírlevelünkre