Egyre többen „keresztelkednének ki” a katolikus egyházból Belgiumban

Nemcsak a keresztséget, más szentségeket is elutasítanak a belgák. A szentmiséken való részvétel aránya pedig drasztikusan visszaesett a koronavírus előtti időszakhoz képest.

Jelentősen csökken a hívők száma Belgiumban. Egyre több katolikus kérvényezi az egyháztól, hogy távolítsák el a nevüket a keresztelési nyilvántartásból – derül ki a The Pillar november 30-án publikált éves riportból. 2019 óta 300 százalékkal nőtt a „kikeresztelkedők” száma.

A katolikus The Pillar közlése szerint, 2022-ben 5237-en kérték nevük eltávolítását a megkereszteltek listájáról. Ez a szám 2019-ben majdnem ennek a harmada, 1800 volt.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a katolikus egyház nem ismeri el, vagy engedélyezi a „kikeresztelkedést”.

A katolikus keresztség egy szentség, amely az egyház katekizmusa szerint egy visszafordíthatatlan „spirituális jel”. Akit megkeresztelnek, az attól kezdve Krisztushoz tartozik. Bár a keresztséget nem lehet érvényteleníteni, természetesen el lehet távolodni az egyháztól, nem járni szentmisére és kerülni a templomot.

A jelentés arról is beszámol, hogy egyre kevesebben vesznek részt a szentmiséken. 2019-ben több mint 241 ezren vettek részt egy átlagos vasárnapi  szentmisén, míg 2021-ben már csak 17 ezren voltak.

Ez azt jelenti, hogy az ország 6,7 millió katolikusának mindössze 2,5 százaléka jár rendszeresen templomba.

Az ünnepekkor is visszaesett a templomlátogatási kedv. 2019-ben még több mint félmillióan mentek szentmisére, tavaly karácsonykor már csak 347 ezren.

És itt még mindig nincs vége. Nem csak a keresztségtől, de más szentségektől is látványosan elfordulnak a belgák. Egyre kevesebben elsőáldoznak, bérmálkoznak, vagy kötnek szentségi házasságot.

A jelentésben arról nem írnak, hogy a 2021-es visszaesésben mekkora szerepe van a koronavírus járványnak. Az azonban fontos kérdés, hogy mi lehet az oka ennek a hirtelen elutasításnak. A tanulmány szerint sokak az utóbbi időben azért nem szimpatizálnak a katolikus egyházzal, mert az nem támogatja a homoszexuális házasságot. Bár a médiában sok figyelmet kap az egyház és az LMBTQ+ mozgalom közötti ellentét, ez önmagában nem adhat okot a látványos jelenségre.

Forrás: Aleteia

Címlapkép: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre