Azbej Tristan: fertőtlenítőszer-adomány indul Bosznia-Hercegovinába

Fertőtlenítőszer-adomány indul jövő héten Bosznia Hercegovinába, az illegális bevándorlás által különösen sújtott Bihács térségébe – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Azbej Tristan közölte, a Hungary Helps Program és az Innovatív Kezdeményezések Egyesülete együttműködésében juttatják el a fertőtlenítőszereket 29 közintézménybe a migráció okozta járványhelyzet megelőzése érdekében. Az államtitkár elmondta, Bihács két éve kért segítséget a magyar kormánytól, a térségben ugyanis katasztrofális helyzet alakult ki az illegális bevándorlás miatt. Egy év alatt 10 ezer migráns érkezett a térségbe, emiatt jelentősen romlott a közbiztonság, nőtt a környezetszennyezés, emiatt pedig a korábban főleg turisztikából élő lakosság nagy része elvesztette az állását. A migránsok épületeket foglaltak el, ami miatt egészségügyi járványhelyzet is kialakult – tette hozzá.

Azbej Tristan kitért arra is, hogy az együttműködés az Innovatív Kezdeményezések Egyesületével nem új, korábban agrárfejlesztési célból is juttattak el adományokat a térségbe. Nagy Dániel, az Innovatív Kezdeményezések Egyesületének elnöke elmondta, hogy a szervezet magyar innovációk és startupok exportképességnek növelésével foglalkozik, a Hungary Helps Programmal együttműködve pedig humanitárius segítséget is nyújt, miközben segíti a magyar innovációk balkáni piacra jutását. Olaszi Adrea, a négy tonnányi fertőtlenítőszer-adományt biztosító reNew Technologies Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója a termékekről elmondta, tisztítószereik környezetbarát, 90 százalékban újrahasznosított alapanyagokból, tisztított szennyvíz felhasználásával készülnek.

(MTI)

A címlapkép forrása: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre