Idén először állítanak betlehemet az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament történetében idén először állítanak betlehemet karácsonykor az intézmény brüsszeli főépületében. Korábban azért nem volt erre példa, mert az európai tisztviselők szerint a Szentcsalád jelenléte egyeseknek „sértő lehet”.

Egy spanyol képviselőnő, Isabel Benjumea érte el, hogy idén végre helyet kapjon a betlehem az európai intézményben.

Amikor 2019-ben megválasztották, Benjumea szeretett volna egy betlehemet ajándékozni a parlamentnek, amelyet kiállíthatnak a karácsonyi időszak alatt. A kezdeményezés azonban rengeteg bürokráciai nehézségbe ütközött.

A következő évben ismét megtette a szükséges lépéseket, de megint elutasították. A parlament elnöke azt mondta, azért nem kerülhet ki a betlehem, mivel az a nem hívők számára „sértő lehet”.

„Ez egyfajta keresztesháború lett számomra, mivel nem akartam elfogadni, hogy megtagadjuk Európa keresztény gyökereit”

– nyilatkozta a képviselőnő a spanyol ABC hírportálnak.

Idén az Európai Parlament máltai elnöke, Roberta Metsola támogatta a kezdeményezést és engedélyezte, hogy felállítsák a betlehemet. A siker ugyanakkor nem felhőtlen, mert az elnök csak „különleges alkalmi kiállításként” engedélyezte, ami nem biztos, hogy a jövőben is megismétlődhet.

Az Európai Parlamentben kiállított, Jézus születését ábrázoló jelenet az észak-spanyolországi Murciából származik, ahol nagy hagyománya van a betlehemek állításának.

Forrás: Catholic News Agency

Címlapkép: Aleteia/Isabel Benjumea

Iratkozzon fel hírlevelünkre