Az Ég tartja a Királyt – könyvajánló

November 10-én jelenik meg Zsuffa Tünde hetedik regénye, Az Ég tartja a Királyt címmel. A könyv bemutatója a budai Várban lesz, melynek építését, a történet főszereplője, IV. Béla kezdte el a tatárjárás után.

Az író két éve már kiadott egy könyvet Az Ég tartja a Földet címmel, azonban a hasonló cím nem azt jelzi, hogy ez egy sorozat újabb része lenne. A mostani regény IV. Béla és a tatárjárás idejébe röpíti az olvasót, hogy megismerhesse ennek a nehéz időszaknak a jeles szereplőit és a kisembereit.  Történelem órán már megtanultuk, hogy IV. Béla nevéhez az „országépítő”, a „második honalapító” nevet kapcsoljuk, Zsuffa Tünde írásából azonban  megismerhetjük a király emberi oldalát is.  Ugyanis az írónő a történet első felében nem egy ideális uralkodónak mutatja be, hanem egy bosszúálló, hataloméhes férfinak. Apja halálát kívánja, dühkitöréseitől szenved az egész udvar, elfordul Istentől, magára haragítja a pápát, a családját, a barátait és a népét is, amely képtelen megbékélni az országba betelepült kunokkal. Egy nap Béla rájön, hogy egyedül védtelen a tatárok seregével szemben, belátja hibáit, és testvére segítségével megváltozik. 

Ennek lényege, hogy az Ég, a hit akkor is megtartó erő, ha tatárok pusztítják az országot, ha reménytelennek is látszik a megmaradás, mert akkor is süt a nap, ha felhős az ég.

Mint minden Zsuffa Tünde könyvnek, Az Ég tartja a Királyt című regények is van egy fontos küldetése, merthogy az író alkotásai rendre a múltban játszódnak, de a jelennek üzennek. Így van ez ebben a könyvben is, ahol Magyarország Kelet és Nyugat között őrlődik, magára maradva. A keletről érkező tatárok elleni harcban nem számíthat nyugati segítségre, de a pusztító hadak feltartóztatásával mégis éppen azoknak az államoknak nyújt védelmet, amelyek magára hagyták a küzdelemben. De itt az üzenet talán legfontosabb eleme:

ha a Földön nincs is segítsége, szövetségese Magyarországnak, de föntről oltalmat kapunk. Az Ég tartja a Királyt!

A címlapképen jelenet Az Ég tartja a Földet című musicalből. Forrás: Az Ég tartja a Földet/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre