Putyin nem vesz részt a G20-ak csúcstalálkozóján

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vesz részt a legfejlettebb és a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő G20-csoport jövő heti csúcstalálkozóján, Balin – közölte az orosz nagykövetség, véget vetve a Kreml vezetőjének szándékaival kapcsolatos, hónapok óta tartó bizonytalanságnak.

Julija Tomszkaja, az indonéziai orosz nagykövetség protokollfőnöke az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: „Megerősíthetem, hogy Szergej Lavrov (külügyminiszter) fogja vezetni az orosz delegációt a G20-ak találkozóján. Putyin elnök programja még kidolgozás alatt áll, lehet, hogy virtuálisan részt vesz” – tette hozzá.

A bejelentést több hónapos bizonytalanság előzte meg azzal kapcsolatban, hogy az orosz elnök vajon jelen lesz-e a G20 állam- és kormányfőinek november 15-16-i, Indonézia által rendezett csúcstalálkozóján.

Egy másik, a csúcstalálkozó szervezéséhez közel álló forrás azt mondta az AFP-nek, hogy az orosz elnök részvétele „nagyon valószínűtlen”, és hogy őt külügyminisztere fogja helyettesíteni.

Szergej Lavrov idő előtt távozott a G20-ak diplomáciai vezetőinek júliusi, Balin tartott találkozójáról, miután több kollégája bírálta őt Oroszország ukrajnai háborúja miatt. 

Indonézia komoly nyomás alatt áll a Nyugat részéről, hogy az ukrajnai háborúra válaszul kizárja Oroszországot az ukrajnai találkozóból.

A délkelet-ázsiai ország azonban, amely a nagy blokkoktól független diplomáciát támogatja, azzal érvelt, hogy a csúcstalálkozót rendező országnak semlegesnek kell maradnia.

Joko Widodo indonéz elnök augusztusban azt közölte, hogy Vlagyimir Putyin elfogadta meghívását.

(MTI)

A címlapképen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszédet mond a diplomáciai szolgálatra felvett végzős diákok előtt Moszkvában 2022. október 18-án. Forrás: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Iratkozzon fel hírlevelünkre