Párban az üdvösség felé vezető úton – pódiumbeszélgetéssel zárta a házasság hetét a Bízd Rá Magad szolgálat

A házasságok, párkapcsolatok mérföldköveit járták körbe a Bízd Rá Magad szolgálat pódiumbeszélgetésének vendégei február 19-én, vasárnap, a házasság hetének zárónapján. A mintegy kétszáz fős közönség érdekfeszítő és őszinte beszélgetések tanúja lehetett a D50 Kulturális Központban, ahol Papp Miklós görögkatolikus pap után két házaspár, Krúdy Zsófia és Tamás, valamint Dabóczi Kálmán és Vera volt Zsuffa Tünde írónő beszélgetőtársa. A rendezvényt és annak résztvevőit Erdő Péter bíboros, prímás köszöntötte.

Tavalyi nagy sikerű házasság heti rendezvénye után az idén is pódiumbeszélgetésre hívta az érdeklődőket a Bízd Rá Magad Szolgálat. A „Boldogító három igen – Boldogan élnek, míg meg nem halnak… Hogyan lesz a meséből valóság?” címet viselő, férfi és nő szövetségéről szóló beszélgetéssorozatot Erdő Péter bíboros nyitotta meg a D50 Kulturális Központ Esztergom-termében. Úgy fogalmazott: a házasság hetének végén érdemes szembenézni azokkal a feladatokkal is, amelyeket a házasság egyházunk, közösségeink számára jelent.

„Azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a házasság nem működik magától, folyamatosan tenni kell érte, ápolni és gazdagítani kell jóban, rosszban egyaránt”

– emelte ki.

Ferenc pápa „Amoris Laetitia”  című apostoli buzdítására hivatkozva kitért az egyházak fontos teendőire is a házasságok és a családok érdekében: az elváltak lelkipásztori gondozása és a házasságrendezés elősegítése mellett a bíboros kiemelte a krízisbe jutott, vagy nehézségekkel küzdő házasságok segítését, a válások elkerülését és a családi együttélés értékeinek támogatását is. „Minden válságban rejlik egy jó hír, melyet tudnunk kell a szív fülével meghallani” – idézte a Szentatya gondolatait.

Erdő Péter érsek, bíboros a Bízd Rá Magad szolgálat pódiumbeszélgetésén 2023. február 19-én, Budapesten. (Forrás: Prófusz Ádám/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye)

Erdő Péter bíboros szerint az eseményt szervező Bízd Rá Magad honlapja és maga a szolgálat – mely az Eucharisztikus Kongresszus óta eltelt időszakban már számos esetben bizonyított – ugyancsak az elsorolt helyzetekre és a családi élet sok más problémájára kíván hozzáértő segítséget nyújtani, keresztény alapokon állva. A főpásztor a feleség és az édesanya méltóságának tiszteletéről is beszélt, idézve XII. Piusz pápa szavait, aki szerint „minden családnak megvan a maga tündöklő napja, és ez a feleség… Állandó fényt és meleget áraszt maga körül”.

Beszédének végén a bíboros Isten különleges áldását kérte nem csak a házasságok érdekében végzett feladatokra, de mindazokra is, akik részt vesznek „ebben a közös munkában”.

A párkapcsolatok mérföldköveit körüljáró beszélgetések első vendége Papp Miklós görögkatolikus pap, morálteológus volt – három lánygyermek édesapja. A lelkipásztor szerint a házasságra éppen olyan tudatosan kell készülni, mint a tanulmányok által megalapozott életpályára. Ez a készület azonban – tette hozzá – nem a jegyesoktatással kezdődik, hanem már az anyaméhben, akkor, amikor „elfogadjuk a gyermeket és önmagáért szeretjük, ha egészséges, ha beteg.” A jó házasság a szentháromság képére van teremtve, egyik ismérve, hogy rendben van testi, pszichés és spirituális szinten is.

„Erosz, fília, agapé. A házaspárok mindhárom szinten kell, hogy kötődjenek egymáshoz – ez a boldogító három igen.”

Az erosz több, mint szexualitás, inkább élethosszig tartó gyöngédség; a fília, amivel együtt lehet haladni, döntéseket hozni, „akivel egy húron pendülünk, akivel közös az értékrendszerünk”; az agapé pedig – fejtette ki Papp Miklós – a „fentről való szeretet, amit ajándékba kapunk”, és amivel egymást kell szeretnünk. A házasság egyben tartásával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: engedelmeskedni kell a létnek, a sorsnak, az Istennek. Beszélt arról is, hogy „mindenki papja a maga házasságának” – ennek a gondolatnak a lényege pedig az, hogy szükség van spirituális családi légkörre, tudni kell „imádsággal imádkozni” a családért.

A pódiumbeszélgetés két nagycsaládos házaspár-vendége, Krúdy Tamás és Zsófia, valamint Dabóczi Kálmán és Vera felidézték kapcsolatuk kezdeteit, fontosabb mérföldköveit, és leplezetlen őszinteséggel beszéltek arról, milyen buktatókon mentek keresztül, milyenekkel küzdenek meg a mai napig azért, hogy házasságuk és családjuk erős maradjon.

A hatgyermekes Krúdy-házaspár felidézte sok egyéb mellett, hogy hosszú évekig éltek „vadházasságban”, majd pedig az okozott számukra lelki válságot, hogy eleinte nem érezték, a szentségi házasság mit adott hozzá addigi kapcsolatukhoz.

Őszintén beszéltek magánéleti mélypontjukról is, amelyen a hit, az őszinteség és a közös erőfeszítés segítette át őket. Felidézték, amikor életükben először igazán, közösen imádkoztak Istenhez gyermekük életéért, és vallottak arról, hogy miért megtartó erő számukra a mai napig a közös ima.

Dabóczi Vera és Kálmán elbeszélte, hogyan határozta meg közös életük sok-sok évét a férj felelősségteljes munkaköre és mi az, amit amiatt ő elmulasztott családi életében vagy a feleségéhez fűződő kapcsolatában; a beszélgetésből kiderült, hogy Vera mikor érett igazán nővé, immár feleségként; hogy mikor kell egy konfliktusban hallgatni és mikor konfrontálódni akár a tányértörésig, egyáltalán: milyen az, amikor a nő „túlzottan megbocsát”, csak hogy a gyermekeit védje és a férjét kísérhesse az üdvösség felé vezető úton.

Személyes vallomásában mindkét házaspár megerősítette: a közös elköteleződés, az erőfeszítések mellett a hit és az egyház az, ami valóban képes segíteni a krízishelyzetekben, át tudja segíteni a házasfeleket a válságon.

Az eseményen bejelentették: a Bízd Rá Magad Szolgálat párkapcsolat-megerősítő Élménytér játékára eddig több mint 1100 pár jelentkezett, ezért – a nagy érdeklődésre való tekintettel – a regisztrációs határidőt egy héttel, február 25-éig meghosszabbították. A résztvevők a kapcsolatuk elmélyítésén, egymás újrafelfedezésének élményén túl, rengeteg nyereménnyel is gazdagodhatnak a játék során, valamint részt vehetnek az online záróeseményen is, ahol meglepetésvendég várja őket.

A „Boldogító három igen” pódiumbeszélgetés szervezője, a Bízd Rá Magad szolgálat – a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tartós gyümölcse – honlapjának tematizált ajánlásgyűjteményében ad valós, gyakorlati segítséget az emberi életút sokféle kihívásával kapcsolatban, legyen szó gyermekvállalásról, gyereknevelésről, párkapcsolatról, függőségekről, időskorú vagy beteg hozzátartozó gondozásáról, pszichológiai, érzelmi elakadásokról, bármilyen személyes nehézségről. Az oldalon jelenleg több mint százhetven, elsősorban katolikus segítő szervezet és „jó gyakorlat” segíti a megoldást keresőket, sokféle módon nyújtanak támaszt, kapaszkodót mindazoknak, akiknek szükségük van rá.

Forrás, fotók: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Címlapkép: Prófusz Ádám/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre