Macron odaszúrt az USA-nak

Emmanuel Macron francia elnök szerint az európai nemzeteknek szorosabbra kellene fűzni kapcsolatukat az ázsiai gazdaságokkal, hogy ezzel rávegyék az Egyesült Államokat és Norvégiát a „barátságosabb viszonyra” – azaz arra, hogy olcsóbban adják az energiahordozókat – idézi a Mandiner a Bloomberget. 

Egy október eleji párizsi konferencián  Macron azt mondta: szerinte az Oroszországot szankcionáló országok „szabadságharcosok”, de megoszlanak fogyasztókra és termelőkre, ami a fosszilis energiahordozókat illeti.

„A mély barátság jegyében üzenjük az amerikaiaknak és a norvégoknak: nagyszerűek vagytok, elláttok minket energiahordozókkal, de az nem fog sokáig menni, hogy saját, belső piacotokhoz képest négyszeres áron kínáljátok ezt. A barátság nem ezt jelenti”

– szögezte le Macron.

Forrás: Mandiner

A címlapképen Emmanuel Macron francia és Joe Biden amerikai elnök látható a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 csúcstalálkozóján, a Garmisch-Partenkirchen közelében fekvő Krün elmaui kastályban az esemény első napján, 2022. június 26-án. Forrás: MTI/AP/Reuters pool/Jonathan Ernst

Iratkozzon fel hírlevelünkre