Egyre több diák hord muszlim vallási öltözetet a francia iskolákban

Franciaországban tilos a közintézményekben vallási jelképeket látható helyen viselni. Ez egyaránt vonatkozik egy keresztes nyakláncra és a muszlim vallási viseletre. Az országban nagy számban jelenlévő muszlim közösség az utóbbi időben egyre több összetűzésbe kerül emiatt a hatóságokkal, hiszen a vallásuk megkívánja egyes ruhadarabok viselését.

Franciaországban egyre több diák vesz fel az iskolába muszlim vallási ruhákat, ami szembe megy az egyházak és az állam szétválasztásának elvével. 2021 decembere és 2022 márciusa között összesen 627 ilyen kihágást rögzítettek, írja a keresztényüldözéssel foglalkozó S4C portál.

Az iskolaigazgatók a kormány instrukcióira várnak, hogy mit kezdjenek azokkal a diákokkal, akik muszlim vallási ruhában mentek iskolába. Az utóbbi időben pedig rohamosan megszaporodtak ezek az esetek. 

A rendőrség szeptemberben letartóztatott egy fiatal férfit, aki megfenyegette a Simone Weil középiskola egyik tanárát. A férfi azért támadt a húga nevelőjére, mert az egy iskolai kirándulás során arra kérte a lányt, hogy vegye le az arcát eltakaró kendőt.

Júniusban egy neves intézmény, a Charlemagne középiskola oktatási főtanácsadója keveredett heves vitába egy diákkal az érettségi vizsga során, mert a lány nem akarta levenni a kendőt a fejéről. A diák szülei ezt követően halálosan megfenyegették a tanárt.  A Condorcet gimnáziumból pedig nyolc napra eltiltottak két fiút, miután a muszlim kamis viseletben akartak részt venni a tanórákon.

A Bűnözés és Radikalizáció Megelőzésével Foglalkozó Minisztériumközi Bizottság ( CIPDR ) belső feljegyzésében arról ír, hogy Franciaországban rohamosan terjed az iszlám szélsőségesség az iskolákban. 2021 decembere és 2022 márciusa között 627 esetben regisztrálták, hogy diákok muszlim vallási öltözetben jelentek meg az iskolában. Ez szembe megy a francia törvénnyel, amely tiltja a vallási jelképek közintézményekben való viselését.

A címlapképen Muzulmán hívők távoznak a Párizsi Nagymecsetből a pénteki ima után, 2020. október 30-án. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra

Iratkozzon fel hírlevelünkre