Európa így próbálja az energiaár-válság tüneteit kezelni

Az Európai Unió tagállamainak energiaminiszterei egy többpontos intézkedéscsomagot fogadtak el az energiaár-válság tüneteinek kezelésére. Ebben maximalizálták az energiacégek profitját, újraosztva az extra bevételeket és kötelező fogyasztás-csökkentés előírva a tagállamoknak. A Green Policy Center álláspontja szerint bár a lépések előremutatók, de a közös energiapiac kihívásait csak rövidtávon kezelik. – Schaffhauser Tibor elemzése az energiaminiszterek szeptember 30-ai rendkívüli tanácsülésének eredményeiről.

Ahogy arról már korábban mi is írtunk, az európai tagállamok energiaminiszterei rendkívüli ülések és egyeztetések sorozatában igyekeznek választ adni az elszabadult energiaárak problémáira. A szeptember 9-ei rendkívüli ülésükön több opciót is bemutatott az Európai Bizottság és az Európai Tanács soros elnökségét ellátó Csehország is, úgy, mint az ársapka bevezetése az orosz földgázra, a csúcsidei energiafelhasználás csökkentésére vonatkozó célok meghatározása a keresleti görbe ellaposítására és az árak csökkentésére vagy az olcsó energiaforrások által termelt többletbevételek átcsatornázása a tagállamok részére.

Gyár. Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

Azon az ülésen, bár nem sikerült megoldást találnia a tagállamoknak, de felkérték az Európai Bizottságot egy javaslatcsomag elkészítésére. Ezt a csomagot szeptember 14-én mutatta be a Bizottság, ennek egyik legfontosabb eleme az összes elektromos energiafogyasztás nem kötelező 10 százalékos csökkentése és a pillanatnyi áramfogyasztás 5 százalékos csökkentése a csúcsidők legalább 10 százalékában. A javaslatcsomaggal kapcsolatos egyeztetések keretében egyes tagállamok a gázársapka bevezetését szorgalmazták, míg mások felmentést kértek az energiaár-sapka alól.

A magyar kormány a gázársapka bevezetése ellen foglalt állást; az energiapolitikáért felelős államtitkár megerősítette, hogy ennek bevezetését nem támogatják, Orbán Viktor pedig a két hónapos kihagyás után visszatérő péntek reggeli rádióinterjújában is hosszasan illette kritikákkal a jelenlegi uniós energiapolitikát.

Az európai unió tagállamainak energiaminiszterei szeptember 30-án ismét egy rendkívüli ülés keretében vitatták meg a Bizottság javaslatcsomagját. Az eredményeket; az elektromos energiaigény csökkentéséről, a bevételi plafon bevezetéséről, a szolidaritási hozzájárulás bevezetéséról, valamint a KKV-k támogatásáról a Green Policy Center oldalán olvashat részletesebben.

 

Forrás: Green Policy Center

Most kell a zöld átállást megcsinálni Európában

Magyarország területeket veszíthet el a következő évtizedekben

Andrásfalvy Bertalan: Nem kritizálni, hanem segíteni akarok

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre