Sokkal tartozik a dollárbaloldal

Véletlenül szólta el magát Márki-Zay Péter azzal kapcsolatban, hogy csapata még nyáron is kapott pénzeket Amerikából. Azóta sok dolog kiderült a kampányban nyújtott támogatásokról és ennek fényében több dolog is világossá válik.

Milliárdokról lehet szó, amikor azt firtatjuk, hogy vajon mekkora támogatási összeghez jutott a baloldali kampánycsapat április előtt az Egyesült Államokból és még ki tudja, honnan. És az egészre nem is derült volna fény, ha egy interjúban a botcsinálta miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter nem szólja el magát ezzel kapcsolatban. Persze a konstrukció nem volt túl bonyolult és már korábban is alkalmazták. Emlékezzünk csak vissza! 2019-ben a civilnek beállított, de az összes baloldali párt támogatását élvező nagyvárosi jelöltek szinte kivétel nélkül egy-egy gyorsan létrehozott civil szervezet színeiben indultak a választáson. A recept innentől kezdve egyszerű volt.

Sok helyen a pártok logója sem volt ott a szavazólapon, mégis mindenki tudta, hogy kinek az emberéről van szó.

Persze a rejtőzködés ezen formája anyagi szempontból sem jött rosszul. Egy civil szervezet támogatására és az elszámolásra is sokkal lazább szabályok vonatkoznak, mint egy párt esetén. Utóbbi például nem kaphat külföldi támogatást, míg előbbi igen. A pártoknak ráadásul egy meghatározott összegből kell gazdálkodniuk, míg a “civilekre” ilyen szabály nem vonatkozik. 

A recept 2019-ben bevált, 2022-ben pedig eljött az ideje, hogy nagyban, országos szinten is kipróbálják. Bár az eredmény szempontjából nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket,

a pénz a pártokat megkerülve, mégis az ő jelöljeiket és ambíciójukat támogatva, gyakorlatilag szabadon áramolhatott a baloldal kampányába.

Persze ne legyenek illúzióink, hiszen – ahogyan Orbán Viktor, miniszterelnök a parlamenti évadnyitón fogalmazott – aki fizet, az rendeli a zenét. Vagyis nem szabad azt hinnünk, hogy a bőkezű támogatók semmit sem kértek “adományaikért” cserébe. Ennek fényében pedig sok mondat és baloldali programpont világossá válik. Hiszen a kampányban sokszor már mi, jobboldaliak is ámulva néztük, hogy hogyan mondhatnak a baloldali politikusok ennyi sületlenséget és olyan dolgot, amivel nyilvánvalóan az emberek érdekei ellen tennének. Beszéltek fizetős egészségügyről, a rezsicsökkentés eltörléséről; kiderült, hogy valójában lebontanák a határkerítést és a háború kitörése után azt sem leplezték, hogy fegyvereket és akár katonákat is küldenének az ukrán frontra. 

Márki-Zay elszólása után persze minden értelmet nyert. A baloldal a kampányban sem a maga ura volt, hanem annak a körnek az érdekei alapján beszélt, amelynek kiárusította magát.

Pontosan ugyanazt mondták, amit Nyugat-Európában a globális pénzügyi körök kedvére tevő kormányok a gyakorlatban megvalósítanak. És ne legyenek illúzióink: a támogatást valójában akkor kellett volna visszafizetni, ha hatalomra kerülnek. Akkor nemcsak magukat, hanem az országot is kiárusították volna. Persze Márki-Zay leleplezése óta a jobboldalnak sem árt jobban figyelnie. Nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy egyes pénzügyi köröknek mára komoly “kifizetetlen számlái” halmozódtak fel a magyar baloldalon. Az egyenleg pedig csak akkor fordulhatna pozitívba, ha nekik kedves kormánya lenne ennek az országnak. De van egy rossz hírünk: ezt nem fogjuk hagyni és igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy azok a számlák örökre kifizetetlenek maradjanak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre