Már több mint nyolcvan politikai formáció jelentkezett

A Cselekvő Költők Társasága, a Michelangelo ihlette Reneszánsz párt, valamint a helyes táplálkozást szorgalmazó mozgalom is regisztrált a szeptember 25-i olasz parlamenti választásokra; vasárnap délelőttig több mint nyolcvan politikai formáció jelentkezett.

A választásokra készülő pártoknak és más politikai formációknak valamivel több, mint két nap állt rendelkezésükre hivatalos logóik benyújtására. A határidő vasárnap kora délután jár le.

Az olasz választások történetében most először fordul elő, hogy a jelentkezési procedúra a nyári csúcsszezon kellős közepén zajlik, miközben az urnákhoz várt csaknem ötvenmillió olasz a szabadságát tölti.

Az elsők között az egykori kereszténydemokrata, 75 éves Clemente Mastella regisztráltatta centrista pártját. „Korán reggel már ott voltam a belügyminisztérium választási irodájában, hogy a jelképem is az első helyek egyikén szerepeljen a választási cédulán” – mondta Mastella.

Az olasz választási cédulák nagyobb törölköző nagyságú méretükről ismertek; több tucatnyi pártjelképnek kell elférni rajtuk. A mostanáig jelentkezett több mint nyolcvan erőből azonban nem mindegyik kerül rá a cédulára, mivel a következő napokban a pártoknak programjaikat és jelöltjeiket is be kell mutatniuk;

a folyamat szabályosságát a belügyminisztérium ellenőrzi. Csak a választási logók méretére, tartalmára több mint háromszáz oldalas szabályzat vonatkozik, amely többek között kizárja az egyházi vagy vallási jelképek használatát.

A választási cédulára biztosan felkerülő hagyományos pártok az utolsók között regisztráltatták magukat. A baloldali Demokrata Párt (PD) logójára egy olajfaág is felkerült, amely a Romano Prodi vezette, 1996-tól többször kormányra került Olajfa szövetséget idézi. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelképén meglepetésre nem szerepel a párt vezetője, Giuseppe Conte korábbi kétszeres miniszterelnök.

A pártok a tengerpartokon és hegyekben pihenő olaszok között kezdték el választási kampányukat:

a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) a párt logójával díszített papucsokat, kulacsokat, mobiltelefon-tartókat dobott piacra, valamint keresztrejtvényt is készített, melyben az olasz hazafiak nevét kell megtalálni.

A PD aktivistái a városokban maradt magányos idősek segítését hirdették meg, valamint ingyenes nyelvleckéket is adnak a bevándorló családok gyerekeinek.

(MTI)

A címlapképen Ariel Dello Strologo, a balközép összefogás polgármester-jelöltje voksol a részleges helyhatósági választásokkal egybekötött népszavazáson Genovában 2022. június 12-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

Iratkozzon fel hírlevelünkre