Idén már több mint 20 ezren jutottak át csónakon Nagy-Britanniába

Több mint 20 ezer illegális bevándorló jutott át már idén Nagy-Britanniába csónakokon a La Manche csatornán keresztül – jelentette hivatalos kormányzati adatokra hivatkozva a PA Media hírügynökség.

Tavaly ugyanebben az időszakban 11 300 migráns tette meg a veszélyes utat Franciaországból, az egész évben pedig 28 526.

A Brexit és a koronavírus-világjárvány óta a nem vízi útvonalak szigorúbb ellenőrzése miatt megszaporodott a La Manche-on az illegális átkelések száma, ami szálka a londoni konzervatív kormány szemében, mivel a saját határok feletti ellenőrzés megszerzése a Brexit-kampány egyik központi ígérete volt.

A britek ezért bizonyos, különböző nemzetiségű menedékkérőket Ruandába terveznek deportálni, és ennek érdekében erősen vitatott megállapodást kötöttek a kelet-afrikai országgal. Boris Johnson leköszönő miniszterelnök mindkét lehetséges utóda ragaszkodni kíván a tervhez, amelyet az ENSZ a nemzetközi jog megsértésének tekint.

(MTI)

A címlapképen illegális bevándorlók Dover kikötőjébe érkeznek a brit határőrség gumicsónakján 2020. augusztus 13-án. Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Iratkozzon fel hírlevelünkre