Templomi gitáros zenei képzés az egyházi liturgia szolgálatára

Idén is összegyűltek az egyházi könnyűzenei zenekarok, kórusok tagjai a Katolikus Zenei Táborban (KAZETTA), melyet augusztus 7. és 14. között tartanak Balatonbogláron. A nyári képzés nyitó szentmiséjét Palánki Ferenc püspök mutatta be, lelkesítve a jelenlévőket vállalt szolgálatukban és istenkövetésükben.

„A táborban a Katolikus Egyház liturgiájának szolgálatára képzünk zenészeket, az egyéni tudás fejlesztésére fektetve a hangsúlyt. Arra fókuszálunk, hogy elindítsuk, vagy legalábbis motiváljuk a szakmai fejlődést, hogy a templomokban végzett szakrális könnyűzenei szolgálat egyszerre feleljen meg a liturgikus előírásoknak és a könnyűzene kívánalmainak” – foglalta össze a tábor célkitűzését Csanády Lőrinc főszervező, aki nem mellesleg a Boanergész együttes vezetője.

Katolikus gitáros énekek felsőfokon – Idén is lesz KAZETTA a Balatonnál

A mintegy hetven résztvevőnek és huszonöt tanárnak Palánki Ferenc püspök azt javasolta, hogy legyenek készek növekedni, tanuljanak egymástól, hogy hazavigyék a találkozások örömét.

„Ahogy a só egy kristálya is hordozza a só ízét, úgy a mi tetteink is tanúságtételek az embert szerető Istenről” – mondta az MKPK Ifjúsági Bizottságának püspök elnöke.

Az egyéni képzésekre épülő program során zongora, gitár, basszusgitár, dallamhangszeres improvizáció, ütőhangszer, szolfézs órákra jelentkezhetnek a résztvevők. A délelőttök hangszeres és énekes egyéni órákkal telnek, a délutánok pedig a zenekari gyakorlatokkal.

A Mátyás-templom karnagya a Vasárnapnak: Missziós terület lett Európa

A nyitónap előadását Hegyi Barnabás, a budavári Nagyboldogasszony-templom karnagya, kántora, orgonistája tartotta, aki már egy esztendeje, egyéb teendői mellett az Apor Vilmos Katolikus Főiskola 1700 órás, keresztény könnyűzenei képzésének résztvevőit is tanítja. Előadásának középpontjában ezúttal a liturgia állt.

Idén a tábor fő támogatója a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Ifjúsági Bizottsága volt.

Forrás: Magyar Kurír

 

 

Elindult a jelentkezés a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola keresztény könnyűzenei képzésére

A zsolozsma éneklése lehetséges gitárkísérettel

A gitáros kántor nem kontár

Fotó: KAZETTA/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre