Megújul a Veszprémi Érsekség arculata

Hamarosan a Veszprém városában elhelyezett kommunikációs felületeken is megjelenik a Veszprémi Főegyházmegye új arculata, melynek része a megújított érsekségi és érseki címer, a főegyházmegye tevékenységeit megjelenítő almárkák logói, valamint az ezekhez kapcsolódó képi világ – olvasható a veszpremiersekseg.hu oldalon.

A veszprémi érsekség honlapján azt írják,  az érsekségi heraldikában a korábbi címerben is megjelenő ábrázolások újragondolása történt meg, mégpedig dinamikus módon, a figurális elemeket az egyházmegye életében kiemelkedő szereplőkhöz kapcsolódó attribútumokkal megjelenítve.

Gizella ismertetőjegyeként jelenik meg a pajzs jobb oldalán lévő korona, az első királynénk által hímzett koronázási palást és a Szent Mihály-székesegyház képe, melynek első építtetője szintén Gizella királyné volt.

A címer bal oldalán a sárkányt – a középkor óta a gonosz szimbólumaként használatos elem – legyőző, a szárny és kard motívummal megjelenített Szent Mihály arkangyal látható, aki az egyházmegye fővédőszentje.

A címeren a nélkülözhetetlen elemek továbbra is megtalálhatók: a püspöki kalap, az alatta található zsinórok és bojtok, illetve a főegyházmegye metropolita rangját a pajzs közepén elhelyezkedő érseki pallium jeleníti meg.

Szintén nélkülözhetetlen elem a kereszt, mely átfogja, befogadja, megtartja az elemeket. Az almárkák – azaz az oktatás, a levéltár, a turisztika, a pincészet, a karitász, a varroda és a múzeum – képi ábrázolásában egy kézmotívum látható, ennek inspirációját a Gizella-kápolna zárókövén található áldást adó kéz adta. A veszprémi várban található Gizella-kápolna oltárára 1938-ban, az Eucharisztikus Világkongresszus évében került a felirat, ami egyben 2020 óta a főegyházmegye mottója is:

Őseink hite a jövő reménye.

A Veszprémi Főegyházmegye célja, hogy tevékenységei, intézményei, közösségei révén állandó és dinamikus találkozási pontot biztosítson Isten és ember között.

Az írást teljes terjedelmében az érsekség oldalán olvashatják.

Forrás és címlapkép forrása: veszpremiersegseg.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre