Gázturbina-ügy: levélben fordult a Siemenshez a Gazprom

A Gazprom orosz energiakonszern arra kérte a Siemens német energiavállalatot, hogy készítse elő az Északi Áramlat 1 gázvezeték Kanadában megjavított turbinájának Oroszországba szállítását - jelentette Telegram-csatornáján az orosz cég.

A Gazprom július 15-én azzal a hivatalos kéréssel fordult a Siemenshez, hogy készítse elő azokat a dokumentumokat, amelyek a jelenlegi kanadai és európai uniós szankciós szabályozás figyelembe vételével lehetővé teszik, hogy az Északi Áramlat 1 számára létfontosságú portovajai kompresszorállomás gázturbináját kivigyék Oroszországba – írta Telegram-csatornáján a Gazprom szombaton.

A vállalat jelezte: számít arra, hogy a Siemens szerződésben vállalt kötelezettségeinek megfelelően elvégzi a gázturbinák karbantartását és javítását, mert ettől függ az Északi Áramlat 1 további működése.

Június óta a Gazprom jelentősen csökkentette az Északi Áramlaton át Európába érkező földgáz mennyiségét, majd le is állította a szállítást. A lépést a Kanadában javított turbina kiesésével indokolta.

Az ukrajnai háború miatt életbe léptetett nemzetközi szankciók miatt Kanada vonakodott visszaadni a turbinát Oroszországnak. Végül úgy döntött, hogy Németországnak adja át a megjavított készüléket.

Az Északi Áramlatot hétfőtől karbantartás miatt leállították. A munkák július 21-ig tartanak, azonban több nyugati politikus, köztük például Emmanuel Macron francia államfő jelezte: aggódik, hogy az oroszok nem fogják újraindítani a gázszállítást.

(MTI)
A kép forrása: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Iratkozzon fel hírlevelünkre