Videón ahogy a fegyverlelet után kutattak a Dunában

A Duna számos kincset magában rejt, ilyenek azok a fegyverleletek, amelyek a folyóból elő-elő kerülnek. Tóth J. Attila a ráckevei Árpád Múzeum búvárrégészének legutóbbi merülésére a Vasarnap.hu stábja is elkísérte. + VIDEÓ

Ahogy korábban is beszámoltunk róla a ráckevei Árpád Múzeum búvárrégésze vezetése mellett Szigetbecsén több ígéretes régészeti terepbejárásra került sor az elmúlt hónapokban. A kutatók kettős célból végeztek helyszíni szemlét a település külterületein, valamint a Duna mellékágában. Egyrészt keresik a középkori település templomát, amely az írott források szerint még ha romosan is, de még állt a 18. század elején. Valószínű, hogy a templom köveit, mint értékes építőanyagot használták fel a németek betelepítésekor. Beszámoltunk arról is, hogy számos régi faragott kő került elő a település különböző részeiből.

Fegyverleletek utáni kutatás a Duna mellékágában. Szigetbecse, 2022. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

A templom kutatása során kiderült, hogy a Szigetbecsei sziget egy korábban nem datált 16. századi csatának az emlékeit is magában őrzi.  A fémkeresős kutatások során előkerült tárgyi leletek, ólomgolyó lövedékek arra engednek következtetni, hogy a szigeten egy jelentős csata folyt, ahol a védők végül a mai Szigetbecse irányába menekülhettek el. A visszavonuló csapatok a fegyvereiket a Dunán átkelvén – a gyorsabb átjutás miatt – eldobálhatták. Ha ez valóban így történt, akkor azok máig a sűrű, több évszázados iszaprétegben nyugodhatnak. Fémdetektorral és tapogatással indult meg a kutatás.  Videónkból kiderül, hogy milyen eredménnyel zárult a „terepbejárás”.

A víz alatti régészet további kulissza titkairól Tóth J. Attila videócsatornáján ismerhető meg.

Dunába dőlt templom nyomaira bukkanhattak – képgaléria

Látta már a mohácsi csatatérkutatást képekben?

A Dunából kerülhetnek elő a budai királyi palota kincsei

Kiemelt képünk forrása Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre