Dunába dőlt templom nyomaira bukkanhattak – képgaléria

Egyre több beszédes lelet kerül elő Szigetbecséről, ahol az Árpád-kori templom nyomait keresve valami egészen mást találtak a kutatók. Tóth J. Attila a ráckevei Árpád Múzeum búvárrégésze vezette a Vasarnap.hu stábját egy izgalmas terepbejárásra.

Tóth J. Attila a ráckevei Árpád Múzeum búvárrégészének vezetése mellett folytatódtak a szigetbecsei terepbejárások. A kutatók kettős célból végeztek helyszíni szemlét a településen. Egyrészt keresik a középkori település egykori Árpád-kori templomát, amely az írott források szerint a 18. század elején, ha romosan is, de még állt. Pár évtizeddel később azonban a Duna elmosta. A 13. század elején épült középkori templom és magának a településnek a pontos helye nem ismert a szigeten. Feltehetően a templom köveit, mint értékes építőanyagot használták fel a német betelepítések során.

Azaz a hódoltság utáni Szigetbecse újraépítése során a templom köveit a lakóházakba építhették be.

Ezt a feltételezést erősíti meg az is, hogy a településről több faragott kő is előkerült. Olykor éppen kétszáz éves házak alapjaiból. Ha a Dunába dőlt templom romjai időben elbontásra is kerültek, annak alapjai, egykori sírjai máig nem kerültek elő.

Az elmúlt évek templomkutatása váratlan fordulatot is hozott: rávilágított egy korábban ismeretlen 16. századi harci eseményre is.  

A fémkeresős kutatások során egy feltehetően a 16. század második felében – korábban nem dokumentált – csatájának a nyomaira bukkanhattak a régészek. A kicsiny sziget egyik részén ugyanis nagy számban kerültek elő ólomlövedékek, amelyek az összecsapás hevességét is jelzik. A fegyverleletek mellett a terepbejárások során személyes tárgyak, viseleti eszközök, gombok, török-kori pipák is napvilágra kerültek.

Jelenleg pontosan nem ismert a csata menete, de annyi bizonyos, hogy a sziget megfutamított védői a Duna mellékágán átkelve menekültek a Csepel-szigetre.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

A márciusi terepbejárás során egy-egy fontosabb leletanyaggal bővültek az eddigi kutatás eredményei. A Tóth J. Attila vezette kutatók a különböző korokból származó leleteket pontosan rögzítették és a tárgyakat a múzeumba szállították. A kutatások a következő hetekben hajóval, illetve merüléssel folytatódnak tovább. A korábbi hónapok kikutatásairól szóló rövidfilmek itt érhetőek el.

Tóth Gábor

A Dunából kerülhetnek elő a budai királyi palota kincsei

Látta már a mohácsi csatatérkutatást képekben?

A Márványmenyasszony őrizte meg Mátyás palotájának egyik ékkövét

Kiemelt képünk forrása: Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre