Ungváry Zsolt: A majmok himlője

A múlt század nyolcvanas éveiben egy addig ismeretlen, halálos kimenetelű fertőző betegség bukkant fel az Egyesült Államokban, ami a szervezet immunrendszerét támadta meg. Angol rövidítéséről AIDS néven ismerte meg a világ; terjedésének kezdeti lendületéből kiszámították, hogy ha minden úgy marad, 2000-re az emberiség jó része vírushordozóvá válik.

A kór eredetileg férfi homoszexuális közösségekben jelent meg, különös szimbólumként: hogyan rombolja le immunrendszerünket a dekadencia. S ha valaki akkor azt gondolta, emiatt visszaszorul majd az azonos neműek közötti kapcsolat és a társadalom végképp elutasítja az ilyen típusú szerelmet, az nagyot tévedett. Másrészt, mivel elsősorban nemi úton terjedt (a vérkészítmények és a biszexualitás miatt idővel a nők és heteroszexuálisok között is), azt hihettük, egyfajta erkölcsi megújulást, a monogámia visszatérését hozza el a szexuális forradalomban megcsömörlött nyugati civilizációba. A korabeli sajtó, talán nem véletlenül, a betegséget az apokalipszis ötödik lovasának nevezte. A bibliai párhuzamtól egyfajta befelé fordulást, a transzcendens, az élet valódi értelmének keresését várhattuk.

Nem így történt. Éppen ellenkezőleg. A túlzott jólétbe fulladt nyugati ember tovább rohant (egyre gyorsabban) a pusztulásba, s elengedvén hagyományos fogódzóit, kezdett pánikba esni. A pánikban az a legszörnyűbb, hogy nem tudunk racionálisan viselkedni, nem értjük a ránk leselkedő veszélyt, a félelemtől való félelem bénít meg, ezért nem tudunk helyes döntést hozni. Ahelyett, hogy hideg fejjel végiggondolnánk, mi a probléma, és hová fordulhatunk segítségért, újabb és újabb dolgokkal rémisztgetjük magunkat. Európa negyven éve folyamatosan retteg valami aktuális borzalomtól, ami fokozza a pánikot és megbénítja a cselekvést. Az AIDS megjelenése óta hevenyészett összegzésem szerint az alábbi veszélyek leselkedtek ránk a közeli világvégét hirdetve: ózonlyuk, radioaktív sugárzás (Csernobil), napfolttevékenység, háború, terrorizmus (külön kiemelten a New York-i tornyok további háborúkat generáló ledöntése), aszteroida becsapódás, mágneses pólusváltás, ufók, klíma (kiszárad, elolvad, megnő, megfő, elfogy, kipusztul), gazdasági válság, koronavírus, ismét háború.

És most itt van, keretbe foglalva az eseményeket, a majomhimlő, amit ugyancsak homoszexuális férfiak kezdtek terjeszteni, különös tekintettel például a berlini orgiákra, ahol egyik honfitársunk is beszerezte és ahonnan hazahozta.

A német főváros, úgy tűnik – mint az elmúlt száz évben nem egyszer – ismét megpróbál utat mutatni. Ez a fajta liberális, orgiás Berlin ismerős lehet az úgynevezett weimari időkből, a húszas évek végének őrült szabadosságából.

Aztán lett belőle, ami lett. Mert azt meg a fizikából tudjuk, hogy minden hatásra érkezik egy ellenhatás.

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre