Kaszab Zoltán: A Holdról is látszódó 0:4 – szép volt fiúk!

Nem túlzás azt mondani, hogy a sporttörténelem részese lehetett az, aki kedden este akár személyesen, akár a televízió előtt végigszurkolhatta az Anglia-Magyarország Nemzetek Ligája mérkőzést. A 0:4 valóban még a Holdról is látható és biztos vagyok abban is, hogy a 6:3-hoz hasonlóan örök életre bevésődik a magyar nemzettudatba.

Nehezen felejtjük majd el az angolok ellen a Puskás Arénában játszott meccset is, hiszen ott is legyőztük a „háromoroszlánosokat”. Sajnos az a mérkőzés nem csak emiatt, hanem a kinn lévő több tízezer gyermeket eszközként használó balliberális politikusok, angol focisták és nyugat-európai sajtó miatt is emlékezetes marad. Az angolok persze most is megpróbáltak politikai színezetet adni a meccsnek a már-már szokásosnak mondható térdelésük mellett azzal is, hogy szurkolóik kifütyülték a magyar himnuszt és azt skandálták, hogy „rasszisták vagytok”.

Aztán jött a 11 nemzeti mezbe öltözött nagybetűs SPORTOLÓ és csattanós választ adott az előző meccs után a gyermekeket kikezdőknek és a sportba világpolitikát keverőknek.

Az a 90 perc ugyanis magyar részről a futball és a sport öröméről szólt – elsősorban nekünk, magyaroknak, de azt gondolom, hogy nemcsak nekünk, hanem bárkinek, aki a világon megnézte ezt a meccset. A fiúknak tartásuk volt, ötletesen játszottak és a 4 lőtt gól bebizonyította, hogy a pályán a valós teljesítménynek, a sportnak és a játéknak van a helye.

Ha már a sportot és politikát össze kell kötni, hadd emeljek ide egy, az angolokénál magasztosabb szempontot! A tegnapi sikert ugyanis az egész ország magáénak érzi egy kicsit és ez így van jól. Lehetne azon fanyalogni, hogy mennyien érezzük majd magunkénak a későbbi esetleges kudarcokat, de most nem ennek van itt az ideje. Fürödni kell kicsit a sikerben a válogatottnak és nekünk is! Hiszen ezek az eredmények adnak tartást egy országnak, az ilyen közös élmények, örömök kovácsolnak nemzetté egy országot. A tegnapi meccs ugyanis biztosan beépül a kollektív emlékezetünkbe. És

ezt tudta Orbán Viktor akkor, amikor 2010-ben elkezdett szisztematikusan és okosan forrásokat csoportosítani a sportra és azon belül is a labdarúgásra:

stadionokra, akadémiákra, TAO rendszerre. A cél ugyanis a modern, XXI. századi futballélet felépítése volt. Amit pedig 2016 óta a magyar válogatottól cserébe kapunk, annál szebben nem lehet meghálálni a beléjük és a sportba fektetett bizalmat és energiát! 

Kaszab Zoltán: A függetlenségünket is megvédte Orbán Viktor Brüsszelben

Kaszab Zoltán: A jelenlegi kormány a béke garanciája

A címlapképen a magyar csapat tagjai győzelmüket ünneplik a labdarúgó Nemzetek Ligája 4. fordulójában játszott Anglia – Magyarország mérkőzés után a wolverhamptoni Molineux Stadionban 2022. június 14-én. A magyar válogatott 4-0-ra győzött. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd 

Iratkozzon fel hírlevelünkre