Kaszab Zoltán: Ezúttal a benzinárstop fáj a baloldalnak

Az április 3-i választás egyértelműen kijelölte a magyar emberek akaratát, hiszen a Fidesz-KDNP végig azzal kampányolt, hogy meg kell védeni a családokat a háború és a gazdasági válság okozta károktól. A baloldalon azonban megint nem képesek az emberek pártjára állni.

Nincsenek erre vonatkozó elemzések, de jó eséllyel hozzájárult a Fidesz-KDNP történelmi győzelméhez, hogy az emberek ebben a pártszövetségben látták azt, hogy meg tudja védeni az eddig elért gazdasági eredményeket. A régi-új kormánypártok egyértelművé is tették: ha maradnak, marad a rezsicsökkentés, a benzinárstop és az alapvető élelmiszereket érintő árbefagyasztás. Mondták ezt szemben a baloldallal, amely végig azt kommunikálta, hogy az embereknek igenis meg kell érezniük a válságot. A választók végül egyértelmű döntést hoztak és határozottan kinyilvánították: ők nem akarják azt látni, hogy rosszabbra fordul a sorsuk és a jelenlegi politika folytatására szavaztak. A baloldalnak ugyanakkor még ebből sem lett világos, hogy jó, az emberek érdekét szolgáló intézkedés az árstopok fenntartása. Ez látszik legalábbis abból az interjúból, amelyet Bokros Lajos adott a napokban az MSZP közeli Hírklikknek. A szocialisták egykori pénzügyminiszterét senkinek nem kell bemutatni, a nevéhez fűződő megszorításokra az egész ország jól emlékszik. Bokros most sem hazudtolta meg magát, a beszélgetésben ugyanis kifejtette, hogy 

a benzinárstop egy felesleges lépés, hiszen Magyarországon úgyis csak a középosztálybelieknek, vagyis szerinte a tehetőseknek van autójuk, ők pedig nem szorulnak rá a támogatásra.

Hogy akár előbbi, akár utóbbi állítást honnan veszi Bokros Lajos, azt nem tudom, de már csak az összes családos nevében is kikérem magamnak, hiszen sokaknak az autó nem luxuscikk, hanem a családi élet menedzseléséhez szükséges eszköz. Az elszálló benzinárak miatt pedig Steiner Attila államtitkár számításai szerint egyetlen tankolással 12 ezer forintot takarítanak meg a családok, hiszen a a 730 forint körüli paici ár helyett 480 forintért tankolhatnak.

Bokros Lajos tehát ezt a tankolásonkénti 12 ezer forintot venné el a családoktól, ami havi szinten akár 40-50 ezer forint közötti megtakarítást is jelenthet.

A volt pénzügyminiszter ugyanakkor nem állt meg itt. Szerinte az alapvető élelmiszerek árának befagyasztása is káros lépés volt, ahogyan a 13. havi nyugdíj és a családi adóvisszatérítés is. Persze azon nem kell meglepődnünk, hogy Bokros jobban szeret elvenni, mint adni, de hogy véleménye még mindig releváns lehet a baloldalon, az azt mutatja, hogy semmit sem tanultak a választási vereségből. Erre utal egy jelenleg is aktív politikusuk, nevezetesen Fekete-Győr András Momentumos frakcióvezető mondandója is. Az újdonsült országgyűlési képviselő a Klubrádióban azt találta mondani, hogy 

ha a baloldal kormányozna, Magyarország csatlakozott volna az olajembargóhoz és Bulgáriához hasonlóan haladékot kért volna a finomítói átállítására.

Fekete-Győr csupán azt felejti el, hogy a finomítók átállításának költsége több száz milliárd forintra rúg és egyelőre Bulgária esetében sem tisztázott, hogy kinek kell ezt a költséget kifizetnie? Mennyit segít az Európai Unió? Vagy a teljes összeget a bolgár adófizetőkre hárítják? Ilyen körülmények között egy ilyen megállapodás egyértelműen a rezsicsökkentés és a benzinárstop végét jelentette volna. Vagyis

a baloldal kormányzása esetén most literenként 730 forintért tankolhatnánk tele az autónkat.

Fekete-Győr András mondatai tökéletesen mutatják, hogy a baloldal ismét nem a magyar emberek oldalára állt volna és sokkal fontosabb lett volna neki a brüsszeli narratívába való besimulás, az önfeladás és a logikátlan szankciók támogatása.

Kaszab Zoltán: Brüsszelben még mindig nem értik

Kaszab Zoltán: Immár teljesen világos – a baloldal átverte a választóit

Mindent felülmúl az ellenzék felelőtlensége

A címlapképen tájékoztató feliratok láthatók a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. Forrás. MTI/Komka Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre