Mindent felülmúl az ellenzék felelőtlensége

Évadnyitó ülést tartott az Országgyűlés. A Háznak a tavaszi ülésszakban sok fontos döntést kell meghoznia, a többi között a gazdaság újraindításával kapcsolatban. A szokásoknak megfelelően Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta az ülést. A miniszterelnök sok más elhangzott gondolat mellett arra kérte az ellenzéket is, hogy támogassa a járvány elleni védekezéshez szükséges döntéseket. A baloldal azonban megint elszalasztotta a lehetőségét annak, hogy a jó oldalra álljon.

Mintha meg sem hallották volna, miről beszélt a miniszterelnök, úgy fröcsögtek a frakcióvezetők minden másról, amivel a kormányt támadni tudják. Egy szót sem ejtettek arról, hogy hogyan viszonyulnak a kormány gazdasági újraindítással kapcsolatos elképzeléseihez, vagy hogy támogatnák-e azt egy későbbi szavazáson.

Az viszont már most kiderült: a veszélyhelyzet meghosszabbítását nem szavazták meg a baloldali képviselők, így a döntés csak a fideszes többség voksaival születhetett meg.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az ellenzéken múlik, február 22-én hétfőn egy sor fontos intézkedés mellett megszűnt volna az ágazati bértámogatás, a hitelmoratórium, az adó- és járulékcsökkentés, a bérleti díj elengedése, a háziorvosok béremelése és az otthonfelújítási támogatás is. Természetesen ezeket előbb-utóbb az Országgyűlés rendes jogszabályokban elfogadta volna, addig azonban az érintettek minden, az imént felsorolt lehetőségtől elestek volna.

Szomorú volt látni, hogy fontosabb, hogy a kormány sikertelenségéről szónokolhassanak, mint az, hogy segítsenek a bajba jutott embereken.

Volt azonban egy ennél is elkeserítőbb jelenete a mai ülésnek. Tudniillik a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva kifejtette gondolatait Jakab Péter, a Jobbik elnöke is. Nézzük, miről beszélt a politikus!

Szerinte nem lehet kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást, ezért annak meglétéhez nem lehet előnyöket sem rendelni. Jakab Péter figyelmébe szeretnénk ajánlani, hogy ma Magyarországon senki nem akarja kötelezővé tenni az oltást – és arról is nemzeti konzultációt indít a kabinet, hogy bármilyen plusz jogot lehessen-e adni annak, aki már megkapta a vakcinát. Hozzáteszem, engem személy szerint

egyáltalán nem zavar, hogy aki védett, azt nem korlátozzák a mozgásában, találkozhat az ismerőseivel, vagy megihat egy italt valamelyik teraszon – nem mellesleg ezzel is forgalmat generálva a kivéreztetett helyzetben lévő vendéglátósoknak. Ezek szerint azonban Jakab Péter ezt nem szeretné.

A Jobbik elnöke azonban itt még nem állt meg. Szerinte ugyanis nem fordulhat elő, hogy Magyarországon jogfosztott helyzetbe kerüljenek olyanok, akik nem akarják beoltatni magukat a bizonytalan eredetű kínai vakcinával. Nem tudom, Jakab Péter mikor szerzett virológusi diplomát, hogy meg tudja mondani, pontosan milyen eredete van a kínai vakcinának. Ez ugyanakkor lenézése azoknak az országoknak, köztük Szerbiának, ahol már oltanak a kínai vakcinával, és

lenézése a magyar szakembereknek is. Jakab ugyanis ezzel azt mondja, hogy idehaza orvosaink, víruskutatóink nem tudják jól felmérni, melyik oltóanyag biztonságos és melyik nem.

Ezt egyébként később kerek-perec ki is jelentette, amikor úgy fogalmazott: „Félő, a magyar szakhatóságok nemcsak a szakmaiságnak, hanem a miniszterelnöknek is meg akarnak felelni”. Majd hozzátette, hogy a kormányfő ebben a kérdésben úgy viselkedik, mint „egy afrikai kuruzsló, vagy egy kínai gyógyszerügynök.” Egy ilyen rendkívüli helyzetben a miniszterelnököt sem elegáns sértegetni.

Annál viszont kevés rémesebb dolgot tudok elképzelni, mint hogy munkájukat lelkiismeretesen végző, éjt nappallá téve dolgozó, ízig-vérig a szakmájuknak élő embereket vádoljon politikai elfogultsággal Jakab Péter a kényelmes parlamenti padjából.

És még egy dolgot a figyelmébe ajánlanék Jakab Péternek és az Európai Gyógyszerügynökségre messiásként tekintőknek: az EMA-nál az egyes vakcinák dokumentációját vizsgálják. Vagyis azt a papírhalmazt, amelyet az adott gyógyszercég átküld nekik. Ez azt jelenti, hogy semmi mást nem csinálnak, mint az OGYÉI-nél, amelynek gyakorlatát napi szinten bírálja a baloldal. Ez is azt mutatja, hogy nem mindig érdemes Brüsszelre tekinteni és Brüsszelre várni. Főleg akkor nem, ha emberéletekről van szó.

 

Kaszab Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre!