Thürmer: Gyurcsánnyal nekünk nincs közös utunk

„Az egyesült ellenzék olyan, mint egy borkóstoló: ha a különböző borokat összeöntik akkor abból moslék lesz” – nyilatkozta Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke, akivel az országgyűlési választás tapasztalatairól beszélgettünk.

– Közismert személy, a rendszerváltás óta a Munkáspárt elnöke, ha úgy alakulna, 2026-ban lenne a közös baloldal miniszterelnök-jelöltje?

– Nem látom azt, hogy kivel is lehetne összefogni. A Demokratikus Koalícióval, Gyurcsány Ferenccel nekünk nincs közös utunk. Nyilvánvaló, hogy a DK az egy liberális, magyarellenes párt. Az MSZP pedig szétesésben van. Lehet, hogy a következő négy évben megjelennek olyan baloldali személyiségek, akik hitelesen képviselnék a baloldali gondolatokat.

Lehet, hogy rájuk lehetne építeni, az azonban egészen biztos, hogy ez nem az a társaság lesz, aki most a parlamentben van.

A megújult baloldalhoz szívesen tudnánk csatlakozni, a kérdés, hogy ki az, aki a valós baloldali értékeket szeretné képviselni?

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

– A baloldal sikertelenségéhez hosszú út vezetett. Hogyan tudná értékelni a 2022-es országgyűlési eredményt?

– A Fidesz–KDNP-koalíció győzelme várható volt. Az elmúlt esztendőkben nagyon sokat tettek az országért, sokat adtak az embereknek, a választók ezt pedig méltányolták. Ráadásul a kormány sikeresen oldotta meg a koronavírus problémáját, az egészségügy sem omlott össze a megnövekedett nyomás alatt. A Fidesz pozícióit erősítette továbbá az Ukrajnában kitört háború is.

Orbán Viktor hitelesen tudott ígéretet tenni, hogy megvédi a magyar társadalmat ezektől a veszélyektől.

Az emberek ezt megértették. Az igazi nehézségek azonban majd ezután jönnek.

– Hogyan tudná értékelni az összevont baloldali ellenzék kudarcát?

– Ennek a liberális koalíciónak a veresége borítékolható volt. Ugyanis semmi olyat nem tudtak mondani, ami az embereket valóban érdekelné. Ennek az egyesített ellenzéknek a legnagyobb problémája éppen az, hogy az elképzelésükben, programjukban a baloldaliságnak a nyoma sincs.

Az MSZP egy ideig hitelesen képviselte a baloldalt, de mára már teljesen átállt a liberális oldalra.

Amikor a Jobbikkal is szövetkeztek, onnantól végleg mindenféle meggyőződés, világnézet eltűnt. Egyetlenegy szempont maradt, hogy legyőzzék Orbán Viktort. Ezzel viszont nem lehet választást nyerni.

Az ellenzéki eredményváró helyszíne a választás estéjén, 2022. április 3-án. (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

– Mit jelent a baloldaliság?

– Azt, hogy hitelességet kell adni a szegényeknek, a dolgozóknak, azaz a népnek. Hogyan lehet ezt megtenni? Úgy, hogy el kell venni a gazdagoktól. Az MSZP-nek is ezt az utat kellene járnia. Botka László miniszterelnök-jelöltsége alatt megindult valami ebbe az irányba, azonban ezt az utat nem fogadták el tőle.

A baloldali jelszavakból sok mindent megvalósított a Fidesz.

Létrejött a rezsicsökkentés, a családtámogatás, megemelték a minimálbért. Az ellenzék pedig nem használta ki azt a lehetőséget, hogy az elmaradt szociális programokat képviselje. Továbbá az ellenzék nem beszélt őszintén a külpolitikáról sem. Nem szóltak az Európai Unióval kapcsolatos problémákról, elhallgatták a NATO veszélyeit, pont azt, amely a mostani háborúhoz vezetett. Itt lenne az ideje, hogy mind az Európai Unióból, mind pedig a NATO-ból kilépjünk.

– A Munkáspárt nem egyedül igyekezett idén összegyűjteni a szükséges ajánlólapokat a választásokra. Milyen tapasztalataik voltak?

– Valóban, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (Iszomm) szövetségében gyűjtöttünk ajánlásokat. Azt tapasztaltam, hogy nagyon sok ember bizalommal fordult irányunkba és adták az ajánlásukat, bár rögtön jelezték, hogy nem szavaznak ránk. Az emberek úgy látják, hogy még nem érkezett el ennek az ideje. Többen is mondták, hogy szerintük becsületes, tisztességes magyar párt a Munkáspárt, aminek helye lenne az Országgyűlésben. Helyes volt az Iszommal együtt indulni, de nagyon kevés idő állt rendelkezésre, hogy az emberekhez eljussunk. Ez a munka vár ránk a következő esztendőkben.

Az ellenzéki eredményváró helyszíne a választás estéjén, 2022. április 3-án.(Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

– Az idei országgyűlési választáson nem indultak együtt más ellenzéki pártokkal.

– Nem is kerestek meg minket, mi se kerestük meg őket. Mi két világ vagyunk. Ők magukat baloldalnak nevezik, de hangsúlyozom, a jelenlegi baloldali pártoknak semmi közük nincsen a baloldalisághoz. Az egyesült ellenzéki társaság olyan volt, mint egy borkóstoló:

Lehet, hogy a felkínált borok külön jók lennének, de amikor összeöntik őket, abból egy ihatatlan moslék lesz.

Egyik-másik pártnak voltak jó gondolatai a koalícióban, de így együtt ez az ellenzéki valami nem volt több, mint egy fogyaszthatatlan maszlag. Az emberek a választáson világosan meg is mutatták, hogy nem kérnek ebből.

– Márki-Zay Péter mennyire volt jó miniszterelnök-jelölt?

– Azt kell, hogy mondjam, a kiválasztása csak hab volt a tortán, tovább rontotta a valós baloldali politika megvalósulásának esélyeit. A választás lezajlott, amelynek eredményeképpen a liberális irány ismét bejuttatta Gyurcsány Ferencet az Országházba. Láthatjuk, az egész választás arra volt elegendő, hogy ez a liberális kör, a Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselete bekerüljön a parlamentbe.

Thürmer Gyula: Magyarországnak szüksége van működőképes, hiteles, baloldali ellenzéki pártra. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

– A következő országgyűlési választáson el tudnának indulni más baloldali pártokkal?

– Nem tudom, hogy négy év múlva lesz-e még Magyar Szocialista Párt. Egyet azonban biztosan tudok, hogy Magyarországnak szüksége van működőképes, hiteles, baloldali ellenzéki pártra.

Mi ehhez szívesen hozzájárulunk azzal a tudással, amit az elmúlt harminc évben szereztünk, és azzal az erkölcsi tőkével, ami csak nekünk van.

Tudjuk, hogy a baloldaliság sokszínű, nem csak mi vagyunk baloldaliak, lehetnek mások is. Mi nyitottak vagyunk sokféle elképzelésre.

 

Tóth Gábor

Az MSZP ma már minden, csak nem baloldali párt

Thürmer Gyula: A liberalizmus korunk fasizmusa

Balhézásra buzdít a baloldal a szavazókörökben

Kiemelt képünk forrása Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre